Izveštaj: Džonson “nerazumno” renovirao rezidenciju

Boris Džonson se poslednjih nedelja suočava sa intenzivnim ispitivanjem kako je finansirano renoviranje, za koje se, prema nekim medijskim izveštajima, procenjuje da je koštalo više stotina hiljada funti.

Nezavisni savetnik za interese ministara, Kristofer Gajt, objavio izveštaj o tom pitanju kojim je utvrđeno da premijer nije bio u sukobu interesa niti je kršio ministarski kodeks, ali je ipak kritikovan.

“Premijer je, po mom mišljenju, nerazumno dozvolio renoviranje stana u ulici Dauning strit 11, bez rigoroznijeg razmatranja kako će se to finansirati”, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je otkrio i da je donator Konzervativne stranke Dejvid Braunlou podmirio fakturu za neke troškove preuređenja, ali i da Džonson nije bio upoznat sa tim i da je kasnije sam podmirio puni iznos kada je to saznao putem medija.

Gajt je rekao da nije došlo do sukoba interesa, što bi bilo kršenje ministarskog kodeksa i moglo bi primorati Džonsona da podnese ostavku, navodi Rojters.

Portparol Džonsonovog kabineta je rekao da osim radova koji se finansiraju iz godišnjeg dodatka, troškove šireg renoviranja stana ne finansiraju poreski obveznici, već da ih je  premijer lično podmirio”. 

Britanska izborna komisija pokrenula je zasebnu istragu o finansiranju radova na premijerovom stanu, navodeći da postoje osnovi sumnje da je bilo zakonskih nepravilnosti, dodaje Rojters.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Putin i Lukašenko u Sočiju – predsednik Belorusije doneo dokumenta o incidentu sa “Rajanerom”

Read Next

Vesti – eUprava – Digitalni zeleni sertifikat i potvrda o preležanoj bolesti Covid-19 – Travel Magazine