Izraelski investitori zainteresovani za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji

Izrael je jedna od prvih zemalja na svetu koja ima fabrike za desalinizaciju morske vode. Tako prerađenu koriste je za piće i u poljoprivredi.

“Više od milijardu ljudi na svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi i taj broj će usled klimatskih promena rasti. Pitanje vode za Izrael nije sami ekološko. Ono je i deo mirovnog dogovora na Bliskom istoku, jer smo zbog vode do skora imali i ratove”, kaže ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Izraelci zato ne rasipaju vodu, imaju najmanje gubitke na mreži, a istovremeno prečišćavaju 90 odsto otpadnih voda. Neuporedivo više od Srbije.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ističe da poslednja statistička analiza koju Agencija radi iz godine u godinu pokazuje da je taj broj došao do istorijskih 14,42 procenata.

“To je još daleko od onog što smo zamislili, a to je da sigurno prevazilaze 50 procenata ili 60 procenata”, naglašava Radović.

Izveštaj o stepenu zagađenja i prerade otpadnih voda, Agenciji za zaštitu životne sredine podnosi 356 kompanija. Trećinu nadzire Evropska agencija. Mnoge sve više ulažu u prečistače, neretko i pod pritiskom javnosti.

“Očekujem veliki priliv sredstava za podršku koja će dolaziti iz međunarodnih finansijskih institucija iz EU kroz pretpristupne fondove i naravno iz svega što je predviđeno za zelenu agendu za Zapadni Balkan. Verujem da kada pričamo o tome, mi želimo da skupimo znanje i da budemo podrška regionu u tom procesu”, poručuje direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović.

Da prostora za rasipništvo i nebrigu nemamo pokazuje i to što Srbija nije bogata vodnim resursima. Imamo 1.500 kubnih metara po stanovniku, a žitelji Evropske Unije po oko 2.500 kubika.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Damir Mikec osvojio srebro na Svetskom kupu u Osijeku

Read Next

NEPOBEDIV PRIRODNI NAČIN IZVLAČENJA PRAMENOVA: Posvetlite kosu u dva jednostavna koraka, bez hemije i frizera!