Izbori za predsednika Francuske, Makron i Le Penova u drugom krugu

U drugi krug predsedničkih izbora plasirali su se dosadašnji predsednik i kandidat partije Republika u pokretu Emanuel Makron sa 28,1 odsto glasova i kandidatkinja Nacionalnog saveza Marin le Pen sa 23,3 odsto, pokazuju prvi podaci agencije Ipsos – Sopra Sterija javlja Mond.

Trećeplasirani na današnjim izborima je predstavnik radikalne levice, kandidat Nepokorne Francuske, Žan Lik Melanšon sa 20,3 odsto glasova.

Kandidat partije Rekonkista sa krajnje desnice Erik Zemur osvojio je 7 odsto glasova, a kandidatkinja Republikanaca Valeri Pekres 4,80 odsto.

Prema procenama agencije Ipsos – Sopra Sterija, ispod pet odsto glasova osvojilo je još sedam kandidata, među kojima i predstavnik Zelenih Janik Žado i gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Procenti osvojenih glasova u prvom krugu približni su zvaničnim rezultatima koje objavljuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali koji nisu kompletni i konačni.

U većini mesta birališta su zatvorena u 19 časova, dok su u većim gradovima Francuzi mogli da glasaju do 20 časova. Zabeležen je veliki odziv birača, do 17 sati na birališta je izašlo 65 odsto punoletnih građana.

Većina kandidata podržava Makrona u drugom krugu

Odmah nakon objavljivanja rezultata, većina glavnih kandidata koji nisu prošli u drugi krug pozvali su građane da u sledećem krugu glasaju za Makrona, prenosi Rojters. Među prvima, podršku Makronu pružila je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Dosadašnjeg predsednika podržaće i Valeri Pekres, dok je trećeplasirani Žan Lik Melanšon pozvao birače da u drugom krugu ne glasaju za Le Penovu.

S druge strane, Erik Zemur je izjavio da u drugom krugu Marin le Pen ima njegovu podršku i pozvao svoje birače da glasaju za nju.

Le Pen: Dovešću Francusku u red za pet godina 

U prvom obraćanju nakon objavljenih rezultata, Le Penova je poručila da će Francusku dovesti u red za pet godina i pozvala sve koji nisu glasali za Makrona da je podrže u drugom krugu, prenosi Figaro.

“Francuski narod mi je dao čast tako što sam se kvalifikovala u drugi krug. Izražavam najiskreniju zahvalnost mojim glasačima. Vidim da se povećala nada kod snaga koje žele oporavak zemlje”, poručila je Le Penova.

Istakla je da će obezbediti nacionalnu nezavisnost, da će kontrolisati imigraciju i “vratiti bezbednost za sve”, ističući da će, ukoliko pobedi, biti predsednica celog francuskog naroda.

Makron obećava napredak i otvorenu Francusku 

Nešto kasnije javnosti se obratio i Emanuel Makron, koji se zahvalio onima koji su glasali za njega, poručivši da ga njihovo poverenje obavezuje.

“Možete da računate na mene da ću implementirati ovaj projekat progresa, otvorenosti i nezavisnosti Francuske koji smo branili tokom kampanje”, rekao je Makron, a preneo Figaro.

Zahvalio je i ostalim kandidatima na podršci i pozvao sve građane, uključujući one koji sada nisu glasali za njega, da stanu uz njih u drugom krugu i da blokiraju krajnju desnicu, prenosi Rojters.

Istakao je da ništa nije gotovo i poručio da je spreman da dopre do svih koji žele da rade za Francusku.

“Spreman sam da izmislim nešto novo kako bih spojio različita uverenja i senzibilitete, da zajedno izgradimo veliki pokret”, rekao je Makron.

Posebno je napomenuo da je debata u naredne dve nedelje odlučujuća i za njihovu zemlju i za Evropu, prenosi Figaro.

“Želim Francusku koja se odlučno bori protiv islamističkog separatizma, ali ne Francusku koja sprečava muslimane i Jevreje da jedu u skladu sa (propisima) svoje religije. Želim Francusku koja je deo jake Evrope, a ne Francusku koja ostavlja Evropu samo sa internacionalnim populistima i ksenofobima kao saveznicima”, rekao je Makron.

Drugi krug predsedničkih izbora održaće se 24. aprila. Agencija Ipsos prognozira da će Makron osvojiti 54 odsto, a Le Penova 46 odsto glasova.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Eskobar: Članstvo u EU strateški interes Srbije

Read Next

Atlanta ubedljiva protiv Hjustona, solidan učinak Bogdanovića