Izbori u Tokiju – vlast bi zbog Olimpijade mogla da izgubi podršku građana

Najviše kandidata za gradski parlament na izborno bojište izvela je vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Jošihidea Suge – 60, dok u bitku za naklonost oko 11 miliona birača kao druga po broju kandidata ulazi stranka “Prvo Građani Tokija”, koju predvodi sadašnja guvernerka (gradonačelnica) Tokija Juriko Koike.

Najznačajnije teme u predizbornoj kampanji su bile opravdanost održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u uslovima epidemije koronavirusa, te smislenost i efikasnost mera za borbu protiv te pošasti koje je do sada preuzela gradska vlada.

LDP je daleko najpopularnija politička partija u državi, sa ubedljivom većinom u japanskom parlamentu. Skupa sa u tokijskoj skupštini dominatnom “Prvo građani Tokija” važi za snagu koja je konstantno podržavala održavanje Olimpijskih i Paralimpijskih igara uprkos strahu građana od epidemioloških posledica koje bi mogao da prouzrokuje dolazak velikog broja stranaca i okupljanje gledalaca tokom takmičenja.

Fokus medija i političkih analitičara u Japanu naročito je na tome da li će se nezadovoljstvo građana u odnosu na najveće sportske događaje na svetu, zakasnelo vakcinisanje i uopšte rukovođenje borbom protiv epidemije na državnom i gradskom nivou pretočiti u glasove za nezavisne kandidate ili opozicione partije poput Konstitutivno demokratske i Komunističke (koja je treća snaga po broju kandidata), ili će građani ostati verni u zemlji vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji i u prestonici dominantnoj partiji guvernerke Juriko Koike “Prvo građani Tokija”.

Na prethodnim izborima održanim 2017. njena stranka je osvojila 55 od ukupno 127 fotelja u gradskom parlamentu, ali je zahvaljujući podršci partije Komeito, koja je, interesantno, na nivou cele države u koaliciji sa LDP-om, imala većinu koja je iznosila 79 poslanika.

Ovog puta, očekuje se, Koike neće imati podršku partije Komeito, jer će ova stati uz svog tradicionalnog koalicionog partnera LDP i na nivou grada. Zbog toga će inače u narodu relativno popularna Koike, vrlo moguće, biti prisiljena da napusti funkciju guvernera četrnaestomilionskog Tokija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Smajlović: Sporno Bajdenovo proglašenje 4. jula za dan nezavisnosti od virusa

Read Next

Marš u štiklama – Ministarstvo odbrane Ukrajine na meti kritika