Izbori u Meksiku, sezona lova na političare

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je medije da preuveličavaju problem nasilja pred izbore na kojima se, u junu, bira 500 poslanika u Donjem domu Parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

“To je žućkasto”, rekao je Obrador novinarima, optužujući ih da zauzimaju strane u predizbornoj trci. “To je sve normalno i prati izbore”.

Izjava meksičkog predsednika usledila je nakon objavljivanja spiska sa 34 kandidata koji su u Meksiku ubijeni od septembra. Osim direktnih pretendenata za neka od otvorenih mesta, stradalo je još pedesetak političara i aktivista raznih stranaka i pokreta.

Prema navodima meksičke kompanije Etelekt, 75 odsto ubijenih su aktivisti opozicionih stranaka.

Pred izbore 6. juna, politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko- kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 476 napada na političare, od kojih je 79 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji navode da je nasilje povećano za čak 64 odsto u odnosu na prethodne izbore, što je rezultiralo odustajanjem dvadesetak kandidata.

Čak 25 kandidata je bilo oteto, od čega je jedan ubijen, dok sudbina pretendenta na mesto gradonačelnika gradića Mezakuitik u državi Halisko još nije rasvetljena.

Meksički mediji takođe navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo sto ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi.

Tokom 2020. godine zabeleženo je 604 miliona krađa. 

Statistički biro objavio je nedavno da se u Meksiku ne prijavljuje čak 94 odsto krivičnih dela, dok procenat rešenih ne prelazi jedan odsto.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Erdogan otvorio veliku džamiju u centru Istanbula

Read Next

Kanadski političar vršio nuždu tokom video-sastanka, javnosti uputio izvinjenje