Iz Prištine najavljuju tužbu protiv Beograda za genocid

“Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte. Kada se proces izrade tog plana završi, izrada tužbe može da počne. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali očekujemo da možemo da je podnesemo pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema”, rekla je Rozefa Keljmendi listu Koha ditore.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je podnošenje tužbe u svom prvom govoru u skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Međutim, dodaje list, da stručnjaci strahuju da Priština možda ne dobije ovaj slučaj kao prvi put kada je Međunarodni sud presudio da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

“Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama, domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu”, rekla je portparol kosovske vlade.

Dodaje da treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu obiman posao koji se radi iza scene.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Selaković u Kongresu poslanika Španije

Read Next

Kancelarija za KiM: Napadi na Srbe i tokom Uskrsa, nema mira ni za praznike