Iz epidemije izlazimo za Vidovdan?

U Srbiji je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Zelić je za RTS istakao da je vakcina efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz iz ove epidemije možda za Vidovdan, napominjući da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije.

On je istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnosti vakcine protiv kovida u Srbiji.

„Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije“, rekao je Zelić.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je za RTS naveo da je do juče u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na „Sinofarm“ – 263.

Slični tekstovi

„To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo“, naglašava Zelić.

Prema njegovim rečima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

„Suština je osnažiti poverenje u institucije“

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije.

Nekoliko stranica je, navodi, delilo informacije da je povučena Astra Zeneka, da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine.

„Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, razgovaram sa ljudima, da im objasnim, da ih ohrabrim, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija“, napominje Zelić.

Suština je, naglašava, da se osnaži poverenje u institucije.

„Kad god nešto nije jasno, moramo se obraćati onima koji su referentni, mi smo tu da pomognemo. Sad dolazi teži deo, guranje kamena uzbrdo, kad moramo svakog pojedinačno da ohrabrimo u odluci, treba im par ključnih informacija, o alergijama, sterilitetu“, napominje Zelić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

SVAKOG APRILA ŠEĆEROM POSPE TRAVNJAK: Kada vidite zašto i vi ćete odmah uraditi isto!

Read Next

Po ovim pesmama ćemo zauvek pamtiti Tozovca (video)