Italijanske luke preplavljene migrantima

Pomorska spasilačka grupa “SOS Mediteran” saopštila je da je brod kojim upravlja, “Okeanski Viking”, pre četiri dana izvukao migrante na sigurno iz dva gumena čamca. Po uputstvima italijanskih vlasti, brod je sa svojim putnicima plovio do Auguste na Siciliji, sa ukupno 119 maloletnika bez pratnje, prenosi AP.

“SOS Mediteran” saopštio je da su neki putnici rekli spasiocima da su ih pretukli krijumčari sa sedištem u Libiji i prisilili da se ukrcaju u gumene čamce uprkos visokim talasima.

Na italijanskom južnom ostrvu Lampeduza, koje je bliže severnoj Africi nego italijanskom kopnu, gradonačelnik Salvatore Martelo rekao je da su se migranti sa četiri čamca preko noći iskrcali na obalu. Na sigurno su ih izveli čamci italijanske obalske straže i carinske policije.

Zasebno, brod italijanske mornarice spasio je 49 migranata, javila je italijanska državna TV.

U Sredozemnom moru još jedan humanitarni brod spasio je 308 ljudi i u četiri odvojene operacije sa brodova trgovaca ljudima.

Toplije vreme na proleće često povećava broj plovila koja kreću prema Evropi uz pomoć krijumčara migranata sa sedištem u Libiji, navodi AP.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kirgizija i Tadžikistan nastavljaju sukobe oko izvora vode, do sada 40 mrtvih

Read Next

Blagodatni oganj stigao u Moskvu