Italija, zatvorski čuvari osuđeni za premlaćivanje i ponižavanje osuđenika

Italjanski javni tužilac ocenio je da je to bilo neizrecivo nasilje, zastrašivanje i ponižavanje, nenaoružanih zatvornika, nedostojno jedne civilizovane države, piše list Fato Kotidijano.

 

 

Slučaj je, u jeku pandemije kovida 19, izazvao zgražavanje italijanske javnosti.

Snimak nadzornih video-kamera pokazuje kako su čuvari naterali zatvornike da nagi prolaze kroz špalir, dok su ih tukli palicama, šakama, nogama, čak su i jednog u invalidskim kolicima pretukli, prisiljavali da kleče, silom im brijali glave i brade.

Kaznena ekspedicija zatvorskih čuvara usledila je zbog protesta zatvorenika da im budu uskraćene posete, uvedena zbog širenja kovida-19.

Osuđeni čuvari su ometali istragu na razne načine.

Podmetali su u ćelije zatvorenika, kada su ovi bili odustni, razne predmete koji su mogli biti korišćeni za tuču, pokušali su da onemoguće uzimanje snimaka nadzornih kamera zatvora, obmanjivali su istražne organe, a neki su za vreme tuče nosili kacige na glavi, nadajući se da neće biti prepoznati.

Međutim, dokaza za kazne bilo je više nego dovoljno.

Na mobilnim telefonima čuvara, koji su zaplenjeni, nađene su poruke kao “ubij životinju”, “sada smo mi država”, “nadam se da ćeš dobiti toliko batina da se nećeš oporaviti” i slično.

Slučaj je otkriven nakon što su telefonski razgovori između zatvorenika i članova porodice, posle premlaćivanja, objavljeni na Fejsbuk stranici, a nakon toga je garant prava zatvorenika podneo i zvanični zahtev za istragu.

Jedan od sindikata zatvorskih radnika je povodom slučaja saopštio da je neophodna rekonstrukcija zatvorskog sistema.

Lider stranke Liga, Mateo Salvini je rekao “da ko pogreši treba i da odgovara, dvostruko ako nosi uniformu države koju zastupa”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ribari osujetili krijumčarenje pola tone kokaina u Alžir

Read Next

Kako kandidati za kancelara vide uticaj Nemačke u svetu, razlike jedva primetne