Italija proteruje ruske diplomate zbog navodne špijunaže

Dmitrij Peskov je naveo da još uvek nema informacije o razlozima ili okolnostima ovog hapšenja.

“U svakom slučaju nadamo se da će biti očuvana pozitivna i konstruktivna priroda rusko-italijanskih odnosa”, rekao je Peskov, prenosi Tas.

Istim povodom oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da Moskva radi na pojašnjavanju proterivanja dvoje ruskih diplomata iz Italije i narednim koracima.

“Žao nam je zbog proterivanja dva člana ruske ambasade u Rimu. Naši mogući potezi biće naknadno objavljeni”, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije ranije danas je saopštilo da je odlučilo da protera iz zemlje dvojicu službenika ruske ambasade.

“Specijalna jedinica karabinjera zadržala je kapetana italijanske mornarice i ruskog službenika u trenutku predaje poverljivih dokumenata u zamenu za novčanu nagradu. Obojica su optužena za špijunažu i pretnju državnoj bezbednosti”, rekao je Di Majo.

Dodao je da je tim povodom, protest italijanske vlade izražen ruskom ambasadoru u Italiji  Sergeju Razovu pozvanom u Ministarstvo spoljnih poslova.

“On je takođe obavešten o hitnom proterivanju dvojice zaposlenih u (ambasadi) umešanih u ozbiljan slučaj špijunaže. Zahvaljujem našim specijalnim službama i svim državnim agencijama koje rade na bezbednosti naše zemlje”, napisao je ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo na TviteruFejsbuku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Preminuo Gordon Lidi, organizator krađe u Votergejtu

Read Next

Navaljni štrajkuje glađu, traži odgovarajuću medicinsku negu