Istraga o britanskom “vočkiperu”, skupom dronu koji odbija da sleti

Poslednji od sedam udesa “vočkipera”, vrednog 35 miliona evra, dogodio se krajem maja nedaleko od obala Kipra, pošto se letelica, posle poletanja iz baaze Akrotiri, jednostavno srušila u more.

Ambiciozno zamišljeni projekat izviđačkog drona, jer je letelica teško upravljiva u lošijim meteorološkim uslovima. Dodatni problem predstavlja činjenica da je većina od sedam do sada izgubljenih “vočkipera” uništena prilikom sletanja.

“Vočkiper” je prvi put testiran u Avganistanu pre punih osam godina, od kada je povremeno upotrebljavan za kontrolu ilegalnih ulazaka migranata preko Lamanša. Uspešna upotreba drugih dronova tokom rata u Ukrajini dovela je u pitanje budućnost ove letelice, koja je britanski vojni budžet do sada koštala 1,7 milijardi evra.

“Sistem za automatsko sletanje, kako se čini, dizajniran je za lepo vreme. U lošijim vremenskim uslovima, poput niske oblačnosti, kiše, udara vetra ili kombinaciji ovih faktora – pojavljuju se problemi u sistemu letelice”, navodi se u nedvno objavljenom izveštaju o “vočkiperu”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Aleksandar Šapić kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda

Read Next

Vladimir Jovanović zvanično više nije trener Mege