Istorijski dan u Švedskoj – parlament izglasao nepoverenje premijeru Levenu

Za nepoverenje vladi Stefana Levena izjasnili su se poslanici Levice, Švedskih demokrata, Moderata i Demohrišćana.

Glasanje je obavljeno na zahtev Švedskih demokrata, a za izglasavanje nepoverenja bilo je potrebna podrška 175 od 349 poslanika u švedskom Riksdagu.

Leven je ponudio strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako reše najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

“Dajemo priliku za pronalaženje rešenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu”, rekao je juče premijer Stefan Leven, predsednik socijaldemokrata.

Međutim, predlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi i pružila podršku opoziciji u izglasavanju nepoverenja.

Leven sada ima dve opcije – da podnese ostavku, čime će biti pokrenuta procedura odabira novog premijera ili da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Ustav Švedske mu daje rok od sedam dana da donese odluku.

Ukoliko se Leven odluči za vanredne izbore, to bi bili prvi od 1958. godine, a tek peti od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine.

Redovni izbori će biti održani u septembru 2022. godine, što znači da bi Šveđani, u slučaju raspisivanja prevremenih izbora, za godinu dana dva puta izlazili na birališta.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ruski ambasador u SAD vratio se u Vašington

Read Next

Bauk inflacije kruži svetom, moraćemo da se naviknemo na porast cena