Ističe rok za izbor novog predsednika privremenih prištinskih institucija

Deluje da je izbor novog predsednika bliži od novih izbora, ali vladajuća koalicija predvođena Aljbinom Kurtijem i dalje nema dve trećine glasova za izbor Vjose Osmani.

Svi poslanici iz njene bivše stranke Demokratskog saveza bili su u sali tokom glasanja u prvom krugu i obezbedili su kvorum od potrebnih 80 poslanika, ali nisu svi glasali.

Prema proceduri izbora u prva dva kruga mora da bude 80 glasova u glasačkoj kutiji. Sinoć je bilo u prvom pokušaju 78, a u drugom 79.

Nisu glasala tri poslanika Demokratskog saveza i to je bilo dovoljno da prvi krug ne uspe.

Usledilo je ubeđivanje poslanika, a među njima je i bivši premijer Avdulah Hoti koji sa Osmanijevom i Kurtijem nema dobre odnose.

Ubeđivanje i pritisak da promene stav biće nastavljeni verovatno i danas, pa je odlučeno da sednica danas kasno popodne biti nastavljena.

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca saopštio je da do sutra mora da započne izbor novog predsednika ili da budu raspisani novi parlamentarni izbori.

Po tom tumačenju do sutra u ponoć ističe rok za izbor novog predsednika.

Neki poznavaoci kažu da je bitno pre isteka roka pokrenuti proces izbora koji može da traje do 5. maja.

I međunarodni zvaničnici su pozvali na izbor predsednika. Dva su moguća ishoda – ili izbor predsednika ili novi izbori, a sve bi to trebalo rešiti danas i sutra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Samo jedan začin je neophodan za neodoljivu kajganu

Read Next

Vjosa Osmani izabrana za predsednicu privremenih institucija u Prištini