Iranska vlada nije potvrdila ukidanje policije za očuvanje morala

Mohamed Džafar Montazeri izjavio 3. decembra da policija za očuvanje morala “nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je”, prenosi Bi-Bi-Si.

Naveo je i da parlament i pravosuđe razmatraju treba li promeniti zakon koji zahteva od žena da nose hidžab u javnosti, prenela je novinska agencija ISNA.

Dodao je da će se rezultati znati za nekoliko nedelja.

Nakon što su Bi-Bi-Si i drugi strani mediji preneli izjavu državnog tužioca,pojedini iranski državni mediji negirali su da je policija za očuvanje morala raspuštena.

Državni TV kanal na arapskom jeziku Al-Alam izvestio je da su neki “pokušali da pogrešno protumače” ono što je rekao državni tužilac.

“Najviše što se može razumeti iz primedbi Mohameda Džafara Montazerija, jeste da patrole moralne policije nisu bile povezane sa pravosuđem od svog nastanka”, ocenila je konzervativna medijska kuća Student News Network, ističući da je nošenje hidžaba “i dalje zakon u Iranu”.

Reformistički list Šark saopštio je, međutim, da se obratio kancelariji za odnose s javnošću teheranske policije, ali da su zvaničnici “izbegli” da odgovore na pitanje o raspuštanju policije.

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolahijan tokom posete Srbiji, a odgovarajući na pitanja novinara nije ni potvrdio ni demantovao Montazerijevu izjavu.

“U Iranu se sve dobro kreće u okviru demokratije i slobode”, rekao je Abdolahijan, prenosi Bi-Bi-Si.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Lajčak: Sa Vučićem o nastavku dijaloga i povratku Srba u institucije u Prištini

Read Next

Pet koševa zaredom s jednog na drugi kraj terena – to može Stef Kari