Inovacione kompanije smestile se u Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

Predstavnicima kompanija svečano su uručeni ugovori, čemu je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da su se u parku smestile velike, etablirane firme koje imaju svoje razvojne centre, a da će startap kompanije imati priliku da od njih uče i da sa njima sarađuju.

“To je pravi mali ekosistem koji je svojevrsna fabrika znanja”, rekla je Brnabićeva.

Naučno-tehonološki park, koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara, izgrađen je početkom prošle godine, a objekat već koristi Fakultet tehničkih nauka, gde više od 3.000 studenata koristi 40 savremenih laboratorija.

“Kada diplomiraju ne moraju da izađu iz ove zgrade, u ovoj zgradi će im se pružiti prilika da formiraju svoje male kompanije, startap kompanije, i da razvijaju svoje ideje”, ističe prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka.

Ideja zajedničkog projekta Vlade Srbije i Vojvodine, vrednog 26 miliona evra, jeste da se na jednom mestu povežu inovacione kompanije, istraživački centri i studenti koji se usavršavaju u tim oblastima.

Direktor preduzeća “Kontinental automotiv Srbija” Saša Ćoringa rekao je da će imati veoma modernu laboratoriju, a studentima su donirali opremu, kako bi mogli u praksi da rade ono što uče na fakultetu.

Sa studentima i velikim kompanijama u ovom parku biće povezani i mnogi istraživački centri, sa blizu hiljadu naučnika.

“Naša istraživanja su u domenu veštačke inteligencije, a konkretno ovde u Novom Sadu ćemo se truditi da se bavimo temama sa kojima možemo da sarađujemo sa lokalnom privredom, Kontinentalom, Trilateralom i takvim kompanijama”, kaže Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju.

Projekat vredan 26 miliona evra 

Naučno-tehnološki park je zajednički projekat Vlada Srbije i Vojvodine, vredan 26 miliona evra.

“Ono što je važno jeste da će se u ovom prostoru stvarati proizvodi koji će, uveren sam, u budućnosti imati višestruko veću vrednost, od vrednosti investicije koju smo realizovali u ovaj Naučno-tehnološki park”, istakao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Srbija je prethodnih godina izvoz u IT sektoru uvećala skoro četiri puta, a za ovu godinu on iznosi milijardu i po evra.

“I ja danas mogu da kažem, na ovaj važan dan. da mi danas možemo sebi da postavimo ciljeve za 2025 godinu, a to je da nam ukupan izvoz IT sektora bude preko 4 milijarde evra, a da neto izvoz bude preko dve i po milijarde evra i to je ono što sam sigurna da ćemo uspeti da postignemo”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade obišla je i gradilište nove zgrade Evropskog centra za izvrsnost za poljoprivredu Biosens instituta koji bi trebalo da bude završen do početka 2023 godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Oglasio se suspendovani trener i roditelji devojčice na koju je nasrnuo

Read Next

AKO ŽELITE DUG I ZDRAV ŽIVOT, NA OVE 4 NAVIKE ODMAH ZABORAVITE: Ovo su najveći neprijatelji zdravlja!