Indonežanska mornarica promenila status nestale podmornice u “potonula“

Indonežanska mornarica je u subotu promenila status svoje podmornice iz “podmornica koja je nestala” u “podmornica koja je potonula”, pošto su pronađeni ostaci i predmeti za koje se veruje da su sa plovila.

Indonežanske vlasti su planirale akciju evakuacije posade kada odrede tačno mesto gde se podmornica nalazi, ali sve je manje nade za 53 člana posade.

Do sada nije pronađen nijedan znak da bi mogli biti živi, a procenjeno je da su u subotu ostali bez dovoljno kiseonika.

“Svi mi Indonežani izražavamo veliku tugu zbog ove tragedije, pogotovo porodicama članova posade”, rekao je predsednik Indonezije Joko Vidodo.

Ratni brodovi su raspoređeni na mestu gde je podmornica nestala i pokušavaju da je lociraju radarima i detektorima metala. U potragu je uključen 21 indonežanski vojni brod, podmornica i nekoliko policijskih i spasilačkih plovila. Pomažu i dva australijska ratna broda.

U mornarici veruju da nije došlo do eksplozije na podmornici, već da je jak pritisak na plovilo verovatno napravio pukotinu kroz koju su neki predmeti izašli na površinu.

Na morsku površinu su isplivale boce, deo lansira torpeda, deo metalne cevi, prostirke za molitvu, gorivo…

Predmeti za koje se veruje da su sa podmornice, predstavljeni su novinarima i javnosti na konferenciji za medije.

Ostaci su pronađeni na oko dve milje od mesta gde je podmornica porinuta, pre nego što je nestala, na mestu gde je more duboko 850 metara.

Vlasti su ranije saopštile da podmornica nije mogla da opstane na dubinama većim od 500 metara, a potencijalna evakuacija na tako velikoj dubini bi bila veoma teška i rizična.

Indonežanska vojska je u sredu saopštila je da je zatražila pomoć od Singapura i Australije u potrazi za podmornicom sa 53 člana posade, nakon što je izgubila kontakt sa plovilom oko tri sata ujutru kod obala Balija.

Podmornica “KRI Nangala-402” prestala je da odgovara na pozive, a ove nedelje trebalo je da vežba ispaljivanje torpeda.

Jedna je od pet podmornica u vlasništvu Indonezije, izgrađena u zapadnoj Nemačkoj 1979. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Spremni na dijalog, razumeli smo Kurtijeve poruke

Read Next

Premijer Jermenije podneo ostavku, vanredni parlamentarni izbori 20. juna