Indija greškom ispalila raketu na Pakistan

Tenzije između Indije i Pakistana su poslednjih meseci smanjene, a incident, koji je prvi te vrste, doveo je do postavljanja pitanja u vezi sa bezbednosnim mehanizmima, preneo je Rojters.

“Devetog marta, tokom redovnog održavanja, tehnička greška dovela je do slučajnog ispaljivanja projektila. Obavešteni smo da je raketa sletela na područje Pakistana”, saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane.

Dodali su da je incident “veoma žalostan”, ali i da je “olakšanje što niko nije izgubio život tokom incidenta”.

Indijsko ministarstvo je saopštilo da je vlada naredila istragu na najvišem nivou.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je indijskog otpravnika poslova u Islamabadu i uputilo protest zbog, kako su naveli, neisprovociranog narušavanja vazdušnog prostora i dodali da je incident mogao da dovede u opasnost putničke letove i živote civila.

Pakistan je upozorio Indiju da “bude svesna neprijatnih posledica takvog nemara i preduzme efikasne mere kako bi se u budućnosti izbeglo ponavljanje takvih narušavanja”. 

Vojni eksperti su u prošlosti upozoravali na rizik od nezgoda ili grešaka Indije i Pakistana, dve zemlje koje imaju nuklearno naoružanje i koje su već vodile tri rata, uglavnom zbog sporne teritorije Kašmira, preneo je Rojters.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Lajčak: Održan šesti sastanak Beograda i Prištine o tablicama

Read Next

Atletiko Madrid bolji od Kadiza