IMUNOLOG SAVETUJE DA DOBRO POGLEDATE SVOJE LICE: Ove promene na koži mogu da ukazuju na ozbiljna oboljenja!

Prema rečima imunologa Kseniji Bočarovoj prisustvo podočnjaka ili tamnih kolutova ispod očiju može da ukazuje ne samo na to da niste dovoljno spavali ili da ste prethodnu noć “bančili”, već i da imate ozbiljne zdravstvene probleme.

Naravno, ovo nije pravilo, ali ukoliko se podočnjaci ne smanjuju danima, bilo bi dobro da posetite lekara i proverite zdravstveno stanje.

Evo na koja oboljenja mogu da ukazuju ove promene na licu:

Proverite jetru

Prema rečima lekara, podočnjaci najčešće ukazuju na probleme sa jetrom ili bubrezima. Na ove tegobe signaliziraju i drugi znaci: ako je jetra u loše stanju, koža dobija žutu nijansu, a ako su bubrezi problematični – uveče će vam noge i ruke biti otečene.

Ponekad podočnjaci mogu da budu znak jake hipoksije – nedovoljne količina kiseonika u vazduhu koji udišete. Ovo je po pravilu uzrokovano nedostatkom esencijalnih mikroelemenata, kao što su na primer gvožđe ili selen.

Kada nema razloga za brigu?

U nekim slučajevima podočnjaci nisu posledica razvoja opasnih bolesti. Pa tako, što je osoba starija, koža ispod očiju postaje tanja i zato dobija tamnu boju. Stručnjak savetuje da, ipak, proverite da li je reč i o sledećim uzrocima:

– Treba isključiti da se ne radi o najčešćim zdravstvenim problemima, kao što su anemija, nedostatak nutrijenata, bolesti bubrega, jetre, kardiovaskularnog i respiratornog sistema – kaže imunolog.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

4 GREŠKE U SVAKODNEVNOJ NEZI KOJE DOPRINOSE PRERANOM SATRENJU KOŽE: Ovaj proizvod zaboravite!

Read Next

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Veličina vaše zenice otkriva koliko ste inteligentni!