IMAJU LI NEPRAVDA I LJUDSKA PATNJA KRAJ:Video devojke iz Avganistana slama srce! Umrećemo ovde, nikog nije briga za nas!

Dok talibani alarmantnom brzinom osvajaju velike delove Afganistana, na Tviteru je viralan postao snimak devojke koja plače zbog svoje krajnje neizvesne budućnosti.

Mi nismo bitni jer smo rođeni u Avganistanu“, kroz suze govori mlada i lepa devojka, vidno potrešena i preplašena.

Nikoga nije briga za nas”, nastavlja. “Umiraćemo polako. Nije li to smešno?” kaže devojka u videu.

Video, koji sada ima oko 580.000 pregleda, prvi je podelila aktivistkinja za ljudska prava Masih Alinedžad.

“Srce mi se slama zbog žena u Afganistanu“, napisala je.

U prethodnom razdoblju talibanske vladavine avganistanskim ženama nije bilo dopušteno da rade, obrazuju se niti leče kod muških lekara, osim u pratnji muškarca. Ženama koje su prekršile zakone i stroga parvila ponašanja pretile su drakonske kazne – kazna zatvora, javno bičevanje, pa čak i pogubljenje.

Talibani već nameću stroga ograničenja ljudskih prava ženama

Nakon što su talibani izgubili vlast 2001. godine, međunarodna zajednica radila je na otvaranju škola za devojčice i podsticala zapošljavanje žena.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutiereš rekao je juče da talibani već nameću stroga ograničenja ljudskih prava ženama, koje su na područjima koja su trenutno pod njihovom kontrolom.

“Posebno je zastrašujuće i srceparajuće videti izveštaje o otimanju teško stečenih prava avganistanskim devojkama i ženama”, dodao je.

Život žena u Avganistanu nikada nije bio lak, i nikada nisu bile izjednačene sa muškarcima, a sada su im ta oskudna i teško stečena prava u prethodnim godinama preko noći oduzeta.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SKARSDEJL DIJETU OSMISLIO JE LEKAR I STVARNO RADI: Za 2 nedelje izgubićete i do 10 kilograma, bez jo-jo efekta(JELOVNIK)

Read Next

Vučić o Tviteru: Jedva čekam da budem još jedan Tramp u svetu