Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama: „Ovo je istorijska prilika“

Da li lik Nikole Tesle treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra, pitanje je o kom se poslednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.

„To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi“, samo je deo statusa na Fejsbuku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu Komisije Hrvatske narodne banke, a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.

„Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik“, objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu Komisije dostavile predloge, sprovedena je anketa među članovima Komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rešenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta Republike Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik). U javnom savetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.

Slični tekstovi

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Zdravko Čolić ni kriv ni dužan umešan u izbore u Bugarskoj (video)

Read Next

Selaković pozvao predstavnike Austrijsko-srpskog privrednog foruma da ulažu u Srbiji