Hrana je najskuplja u poslednjih 10 godina – šta je uzrok poremećaja na tržištu

Žarko Galetin je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da će ova godina biti solidna što se tiče pšenice, iako joj je suša malo naškodila.

Može se očekivati približno isti prinos kao prošle godine, između 4,8 i 5 tona po hektaru. Galetin smatra da će prinos pšenice zadovoljiti domaće potrebe.

Stručnjak za ratarstvo ukazuje da je ječam bolji nego prošle godine jer su vremenske prilike išle na ruku tokom celog vegetacionog perioda.

“Nije ni gotova žetva, ali na mnogim parcelama imamo sedam i više tona po hektaru, pa će ovo biti rekordan prinos”, naveo je Galetin.

Govoreći o cenama žitarica i uljarica, Galetin navodi da će ove godine cena pšenice startovati sa oko 20,5 dinara bez PDV-a.

“U opisu posla naših paora je da su uvek nezadovoljni cenom i ovog puta kreću sa nekom svojom tržišnom željom da pšenica bude 23, a mislim da ovog puta to nije realnost, što ne znači da neće imati tržišne pikove tokom ekonomske godine. Preporučujem da se ne prodaje kad je pritisak prodaje najveći, da sačekaju ako mogu, da prate tržište i šta se dešava na produktnoj berzi, donesu strategiju i prodaju kad je cena najveća”, kaže agroekonomski analitičar.

Napominje da je kovid kriza potpuno promenila psihologiju tržišta.

“Imali smo jednu stabilnu godinu što se tiče bilansa proizvoda, ali se desilo da su ova i prošla godina bile godine visokih cena, a nije bilo suštinskih razloga da cena bude tako visoka. Fao indeks je 127 indeksnih poena, najviši je još od 2011. godine. Posmatrajući suštinske tržišne pokretače, nije bilo toliko razloga za visoku cenu. Razlog je i kovid kriza, neizvesnost koju je donela zdravstvena kriza, pogotovo veliki uvoznici koji se plaše da neće imati dovoljno hrane i ta je tražnja bila agresivna iz psiholoških razloga. To je dovelo do tržišne nervoze i sada se hranimo hranom najskupljom u poslednjih 10 godina”, napominje Galetin. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Matematičkim analizama do personalizovane kupovine – kakva je budućnost trgovine

Read Next

Budžetski deficit u prvih pet meseci 99,8 mlrd dinara