Hladno vreme i vlaga ne idu naruku ratarima, koliko će žetva kasniti

Na većini parcela u šabačkom kraju kukuruz je posejan van optimalnog roka. Na nekim njivama poljoprivrednici su usev presejavali.

“Usev je sada u korektnom stanju s obzirom na to da setva nije bila nikad duža, nikad nije bila hladnija, kišovitija. Dosta paora moralo je da presejava kukuruz, jer je istrulio od vlage, hladnog vremena”, kaže Filip Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

Vlage u zemljištu ima, ali nedostaje toplota kako bi biljke napredovale. Vreme pogoduje zaštiti prolećnih useva od korova.

“Usevi su tu i tamo dobri, ali hladno je, nešto ne napreduju mnogo. Sunce fali, pogotovo za ‘Pionir’ kukuruze, gde pera dobijaju crvenu boju. Kukuruz je tropska biljka, voli toplo. Vlage ima dovoljno, sada mu samo treba toplota”, navodi Dragan Milovanović, poljoprivrednik iz Matijevca kod Šapca.

Hladno vreme usporilo je rast ozimih žita, ali se i poljoprivrednici i stručnjaci nadaju dobrom prinosu pšenice.

“Sada nema nekog ulaska u njive zbog zaštite. Usevi su uglavnom dobrog kondicionog stanja, zdravi su, jedino ako se neki jači napad leme javi, u tom slučaju može se uraditi zaštita. Sada možemo reći da je rano govoriti o nekom prinosu, ipak, očekujemo jedan dobar, solidan prinos”, objašnjava Svetlana Zlatarić iz PSSS Šabac.

Sunce je sada najpotrebnije i pšenici, koja je u ranoj fazi nalivanja zrna.

Prema podacima Udruženja “Žita Srbije”, pšenicom je jesenas u Srbiji zasejano oko 595.000 hektara, za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije. I ječma je više za 16.000 hektara. Zbog neuobičajeno hladnog vremena, procena je de će žetva kasniti desetak dana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Barseloneta i Aleksić deklasirali Olimpijakos za polufinale

Read Next

Mali: Ne treba nam novac od MMF-a, cilj novog aranžmana je nastavak strukturnih reformi