HIRURG ŠARAC SA VMA UPOZORIO NA HITNO STANJE KOJE SRBI ČESTO IGNORIŠU: Smrtnost je velika, mnogi ni ne stignu do BOLNICE

Aneurizma abodominalne aorte predstavlja lokalizovano trajno proširenje abdominalne aorte više od 3 cm u njenom prečniku. Rupturirana aneurizma abdominalne aorte je najteža komplikacija ove bolesti, smrtnost je preko 75% od ukupnog broja pacijenata. Upravo je pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, otkrio koji su simptomi ovog zdravstvenog problema koji može da odnese život za samo nekoliko minuta.

Bol u stomaku, Stomačni virus
foto: Shutterstock

Simptomi rupture abdominalne aneurizme mogu da budu pulsiranje u stomaku i bol, ali kada se drugi simptom javi, možda je već kasno, upozorio je hirurg sa VMA.

Doktor je posebno podvukao da su simptomi aneurizme jasno uočljivi, nekada čak i vidljivi golim okom.

“Pacijenti često mogu da pretpostave da imaju proširen krvni sud, jer se abdominalna aneurizma oseća kao pulsirajuća masa u stomaku. Ako je dovoljno velika, kod ljudi koji su odgovarajuće konstitucije, može da bude vidljiva i golim okom”, rekao je pukovnik docent dr Šarac za “RTS” i dodao:

“Ako se pored pulsiranja oseti i bol, hitno se javite lekaru ili ustanovi hitne pomoći, jer to znači da je krenula da puca. Ruptura abdominalne aneurizme može da znači da vrlo verovatno nećete stići da dobijete adekvatnu pomoć, ukoliko se ne javite brzo”, rekao je on.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Медведев победио Рубљова у првом мечу на Завршном мастерсу

Read Next

VLADETA JEROTIĆ DETALJNO PROUČIO PSIHU NIKOLE TESLE, OTKRIO ZAPANJUJUĆU ISITNU: Evo zašto nikad nije imao INTIMNE ODNOSE