HEMOROIDI, NEPRIJATNOST O KOJEM SE RETKO GOVORI: Ove simptome ne smete ignorisati!

Hemoroidisu bolest otečenih krvnih sudova u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koje su proširene pod pritiskom.

Simptomi

  • Svrab
  • peckanje
  • problemi i bol prilikom vršenja nužde
  • krvarenje

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

Spoljašnji se vide spolja i pokriveni su vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na osećaj su prisutni kao tvrda i bolna izraslina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.

Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju pečenje i bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, crveno, bolno i svrbi.

Unutrašnji hemoroidirazvijaju se unutar anusa, prepoznaju se kroz krvarenje i izrasline koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

Hemoroidi

Simptomi unutrašnjih hemoroida su stolica prekrivena svetlom krvlju, krv na toalet papiru ili na wc šolji.

Lečenje

Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se da je to svaka druga osoba starija od 50 godina.

Ovu neprijatnu pojavu rešava terapija toplom kupkom, specijalizovanim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne čvrstine i redovna. Kada to ne može da pomogne, potreban je hirurški zahvat.

Mogu se lečiti i ishranom

Simptomi ovog oboljenja uz lečenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako je potrebna kvalitetnija ishrana.

Najčešće se preporučuje ishrana bogata vlaknima poput voća i povrća, kao i žitarica celog zrna. Pored toga, pijte više tečnosti i redovno vežbajte.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

KAKO DA SMRŠATE I OČISTITE TELO OD TOKSINA: Probajte jednostavne pilates vežbe od samo 15 minuta (VIDEO)

Read Next

POTPUNO PRIRODNA ZAŠTITA: Sačuvajte se od ujeda komaraca na ovaj efikasan način!