Hamas nastavlja sa napadima, iz Libana ispaljene rakete na Izrael – artiljerija odgovorila

Čelnik Hamasa: Prekid vatre za dan ili dva

Musa Abu Marzuk, zamenik predsedavajućeg političkog biroa Hamasa, rekao je za da očekuje prekid vatre u Gazi u roku od dan ili dva, kako se bude nastavilo međunarodno posredovanje.

Prekid vatre bi se, kako je rekao, odnosio samo na Pojas Gaze, ali ne i na prekid nemira u Zapadnoj obali, Jerusalimu i područjima u Izraelu.

Raste broj poginulih Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je tokom 10 dana izraelskog raketiranja ubijeno 227 Palestinaca.

Među stradalima je 64 dece, 38 žena i 17 starijih muškaraca. Povređeno je 1.620 osoba, saopštava ministarstvo zdravlja.

Za 12 sati Hamas ispalio 200 raketa na Izrael, većinu presrela Gvozdena kupola

Iz Pojasa Gaze na Izrael militanti Hamasa ispalili su oko 200 raketa za 12 časova, saopštava izraelska vojska. PVO sistem Gvozdena kupola presreo je oko 90 raketa, dok je 30 palo na teritoriju Pojasa Gaze.

Izraelske odbrambene snage navode da je u izraelskim napadima do sada ubijeno oko 150 militanata Hamasa.

Premijer Benjamin Netanjahu navodi da je “odlučan da nastavi sa ovom operacijom”, sve dok ne “obezbedi mir i bezbednost za državljane Izraela”.

U izjavi objavljenoj nakon sastanka sa vojnom vrhuškom, Netaniahu je dodao da “zaista ceni” međunarodnu podršku koju Izrael dobija od stranih vlada.

“Posebno cenim podršku koju je dao predsednik SAD Džo Bajden da Izrael ima pravo na samoodbranu”, navodi se u saopštenju.

Izrael gađao mete u Libanu

Izraelska vojska objavila je da je njena artiljerija gađala nekoliko ciljeva u Libanu, nakon što su na sever Izraela ispaljene četiri rakete iz Libana.

Prema navodima vojske, jedna od raketa je presretnuta pomoću PVO sistema “Gvozdena kupola”, dve su pale u more, a četvrta je sletela na otvoreno područje.

Gradonačelnik Šfarama, u oblasti Haifa, rekao je da je raketa pala na otvoreno područje u blizini tog grada, ne uzrokujući štetu ili povrede.

Bajden danas očekuje deeskalaciju koflikta

Američki predsednik Džo Bajden rekao je, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, da očekuje da tokom dana vidi “značajnu” deeskalaciju konflikta u Gazi, navodi Bela kuća.

“Dvojica lidera su detaljno razgovarali o stanju događaja u Gazi, napretku Izraela u degradiranju sposobnosti Hamasa i drugih terorističkih elemenata, i stalnim diplomatskim naporima vlada regiona i SAD”, rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

To je bio četvrti poziv u proteklih nedelju dana između SAD i Netanjahua.

Arapska liga vanredno u Kairu zbog nemira u Gazi

Parlament Arapske lige sazvao je vanredni sastanak u Kairu kako bi izrazio solidarnost sa Palestincima i osudio izraelske udare na pojas Gaze.

Oni koji su prisustvovali sastanku nosili su tradicionalne palestinske crno-bele marame u znak podrške.

“Mi smo pred kolonizacijom naroda koji živi pod državom aparthejda”, izjavio je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gajt.

Predsednik arapskog parlamenta Adel Al-Asoumi optužio je Izrael za ”ratne zločine i zločine protiv čovečnosti”.

U televizijskom govoru, palestinski predsednik Mahmud Abas obratio se arapskim delegatima, nazivajuchi Jerusalim ”suštinom palestinskog nacionalnog identiteta” dodavši da bez toga neće biti mira, bezbednosti, stabilnosti i dogovora.

Hamas: Od prošle nedelje u Gazi poginulo 219 ljudi

Ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas, navodi da je od prošlog ponedeljka poginulo 219 stanovnika Gaze.

Kako se dodaje, 63 žrtve su maloletne, a ranjeno je 1.530 ljudi.

Zvaničnici Izraela tvrde da je najmanje 150 poginulih pripadnika militantnih grupa i da su mnoge civilne žrtve rezultat stotina raketa Hamasa koje su pale unutar Gaze.

Napad na soliter u Gazi, poslednji sprat uništen

U napadu izraelske vojske na još jedan soliter u Gazi uništen je poslednji sprat.

Palestinski mediji izveštavaju da će soliter u oblasti El Karama u Gazi najverovatnije biti srušen.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, uništen je gornji sprat zgrade, koja se trenutno evakuiše.

(timesofisrael.com)

Više od 120 bombi na tunele Hamasa, iz Gaze lansirano 50 raketa

Portparol Izraelski odbrambenih snaga (IDF) Hidaj Zilberman kaže da je vojska protekle noći izvedena još jedna faza sistematskog gađanja Hamasove mreže tunela u Pojasu Gaze.

Zilberman kaže novinarima da su 52 aviona izraelskog vazduhoplovstva bacila 122 bombe za 25 minuta na nekih 40 podzemnih ciljeva koji su deo sistema tunela dugog 12 kilometara. Mete su, kako je naveo, uključivale lokacije za skladištenje oružja i komandni centar.

Procenjuje da je ubijeno najmanje 10 članova Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

U poslednjih 12 časova Hamas je iz Pojasa Gaze lansirao oko 50 raketa.

Kako tvrdi IDF, desetak projektila je palo je unutar enklave.

(timesofisrael.com

Izraelski avioni su pogodili dve zgrade u gradu Gazi, odakle su pripadnici Hamasa lansirali rakete prema Izraelu.

 

Avioni i dronovi su ciljali i pet kuća koje pripadaju komandantima te organizacije, one su služile kao vojni štabovi. Kako tvrde palestinski izvori, nije bilo žrtava među Palestincima, prve noći od početka sukoba.

Za to vreme, iz Pojasa Gaze na Izrael ispaljeno je 90 raketa. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naredio je vojsci da nastavi da gađa ciljeve terorista u Pojasu Gaze.

“Izraelske odbrambene snage dobro rade svoj posao, upravo su uklonili još jednog visokog komandanta organizacije Islamski džihad, pogodili smo Hamasovu mornaričku jedinicu, nastavljamo da gađamo podzemne objekte Hamasa. Nastavićemo da delujemo pošto je to neophodno da bismo ponovo uspostavili mir i bezbednost za sve građane Izrael”, rekao je Netanjahu.

Izraelska vlada je produžila vanredno stanje u mešovitom, izraelsko-arapskom gradu Lodu za još 48 sati.

Izraelski izvori navode da su u Sderotu pogođeni obdanište i fabrika, ali nema izveštaja da je bilo žrtava.

Više hiljada palestinskih porodica u Pojasu Gaze moralo je da napusti svoje kuće i potraži utočište u školama.

“Bio sam u kući sa ženom i decom a onda je došlo do napada iz izraelskih tenkova. Cele noći smo tešili decu jer je sve vreme trajalo bombardovanje. Izašli smo iz kuće, bombe su padale oko nas, bilo je poginulih i ranjenih. Čudom smo preživeli tu užasnu noć”, rekao je raseljeni Palestinac.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće novu, četvrtu sednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu, saopštava misija Norveške pri svetskoj organizaciji. Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kaže da se u svetskoj organizaciji neumorno radi na prekidu neprijateljstava i da se u tom smeru sarađuje sa svim stranama.

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, kaže da generalni sekretar nastavlja da traži hitan prekid borbi i naglašava da su neprijateljstva već uzrokovala veliki broj ubijenih, neizmernu patnju i štetu na vitalnim infrastrukturnim objektima.

“Antonio Guteres je izuzetno uznemiren zbog rušenja medijskog zdanja. Jasno je da novinari moraju da imaju mogućnost da rade bez straha ili pretnje da će njihove kancelarije biti uništene”, kaže Stefan Dižarik.

Američki predsednik Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Netanijahuom i rekao da podržava prekid vatre, na čemu Amerika radi sa Egiptom i drugim partnerskim zemljama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Zemlje Kvinte traže od vlasti u Prištini da sprovedu odluku suda o zemljištu manastira Visoki Dečani

Read Next

Čime Hamas gađa Izrael