Hamas ispalio više od 3.000 raketa za nedelju dana, najavljuje novi masovni napad na izraelske gradove

Sever Izraela na meti raketa

Izraelska vojska potvrdila je da je večeras sever Izraela na granici sa Libanom zasut raketama.

U utorak novi sastanak Saveta bezbednosti UN

Nakon američke blokade zajedničke izjave Saveta bezbednosti kojom se poziva na prekid vatre, zemlje članice najvišeg tela UN-a sastaće se ponovo na zatvorenoj sednici u utorak, četvrti put u osam dana, saopštila je norveška misija pri Svetskoj organizaciji.

Netanjahu: Nastavljamo napade na ciljeve Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da je naredio nastavak napada na ciljeve Hanasa ciljeve u Gazi.

“Direktiva je da se nastavi sa napadima na terorističke ciljeve. Danas je eliminisan jedan stariji zapovednik Islamskog džihada, pogodio pomorsku jedinicu Hamasa i nastavljamo sa udarima na Hamasovu mrežu podzemnih tunela, zajedno sa drugim ciljevima”, navodi se u Netanjahuovom saopštenju.

“Nastavićemo da delujemo po potrebi kako bismo vratili mir i sigurnost svim stanovnicima Izraela”, dodao je Netanjahu.

Požar na gasnoj platformi u Haifi

Na gasnoj platformi u Haifi, gradu na severu Izraela, izbio je požar. Izraelski mediji navode da je reč o “tehničkom problemu”, dok pojedini mediji navode da nije sasvim jasno da li je reč o posledici sajber napada.

Uništeno sedište Hamasove unutrašnje bezbednosti

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su pogodile sedište Hamasove unutrašnje bezbednosti na severu Gaze.

Zgradu, koja se nalazi u luksuznom naselju El Rimal u gradu Gazi, koristili su vojni obaveštajci te miltantne grupe, dodaje se u saopštenju.

U četvrtak Generalna skupština UN o Izraelu i Gazi

Aktuelni predsednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir iz Turske kaže da će u četvrtak ujutro sazvati Generalnu skupštinu kako bi razgovarao o tekućem sukobu između Izraela i Gaze.

Džonson zabrinut zbog sukoba, Merkelova izražava solidarnost, Ruteova bezrezervna podrška

Britanska vlada kaže da Izrael mora obezbedi da njegove vojneaktivnosti protiv Hamasa budu “proporcionalne”, dodavši da je duboko zabrinuta zbog uništavanja medijskih prostorija i drugih civilnih ciljeva u Gazi.

Portparol premijera Borisa Džonsona, Mak Blejn dodao je da je Britanija zabrinuta i zbog toga što Hamas koristi civilna područja kao pokriće.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izražava “solidarnost” sa Izraelom u telefonskom pozivu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i poziva na brz kraj najgoreg izraelsko-palestinskog nasilja u poslednjih nekoliko godina.

Netanjahuje razgovara i sa holandskim premijerom Markom Ruteom koji je izrazio “bezrezervnu podršku izraelskom pravu da se brani od raketne vatre iz Gaze”.

Hamas najavljuje novi masovni napad

Brigade Iz ad Din el Kasam, oružano krilo palestinskog pokreta Hamas koje kontroliše Pojas Gaze, najavio je novi talas masovnog raketiranja izraelskih gradova i vojnih baza kao odgovor na izraelske napade, javila je radio-stanica Savt Al Aksa.

Radikalni pripadnici Hamasa naveli su da su napali izraelski brod u blizini obala palestinskih enklava.

Izraelska komanda potvrdila je napad na brod, ali je navela da su Palestinci promašili cilj.

Brigade Iz ad Din al Kasam, takođe, su saopštile da su granatirale vazduhoplovnu bazu Hacerim na jugu Izraela.

Slične napade izveli su Saraja al Kuds (Jerusalimske brigade), oružano krilo palestinske grupe Islamski džihad.

Postoje i izveštaji da je glavni komandant militantne grupe Saraja Al-Kuds, Husam Abu Harbid, zadužen za palestinske snage otpora u severnoj Gazi, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na enklavu.

Erdogan traži sankcije protiv Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na uvođenje međunarodnih sankcija Izraelu kako bi prestao da “masakrira” Palestince.

“Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael, Palestinci će i dalje biti masakrirani”, rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru sa papom Franjom.

Erdogan već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima u nastojanjima da se zaustavi velika izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Ponovo sirene upozorenja u pograničnim mestima

Stanovnicima izraelskih naselja uz granicu sa Gazom naloženo je da odmah uđu u skloništa dok im se ne naloži drugačije, nakon sirena upozorenja koje su se oglasile u brojnim naseljima u tom području.

Preko 1.180 udara na Gazu, 3.150 raketa ispaljeno na Izrael

Od početka borbi u Gazi prošle nedelje između izraelske vojske i Hamasa, izraelske snage su pogodile preko 1.180 ciljeva povezanih s terorističkim grupama.

Prema izraelskim podacima na Izrael je sa palestinskih teritorija ispaljeno oko 3.150 raketa, od kojih 460 nije uspelo da pređe na teritoriju Izraela.

Takođe izraelska vojska navodi da sistem protivraketne odbrane “Gvozdena kupola” ima stopu presretanja od oko 90 odsto.

Izraelske snage bombardovale Hamasove tunele u severnoj Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila 15 kilometara duge tunele koji koristi Hamas. Izraelski ratni avioni izveli su i novu seriju jakih vazdušnih udara na nekoliko lokacija u gradu Gazi a na meti napada bile su i kuće Hamasovih komandanata.

Eksplozije su potresle grad od severa ka jugu u napadu koji je bio jači i duži od prethodnih u kojima su u nedelju ubijena 42 Palestinca. U ranijim izraelskim vazdušnim napadima srušene su tri zgrade u Gazi.

U zajedničkoj izjavi Saveta bezbednosti obe strane se kritikuju zbog dugotrajnog nasilja i traži se hitna obustava sukoba. Međutim, kako navodi Tajms of Izrael, predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN blokirala je tri puta usvajanje te izjave.

Prvobitni predlog zajedničke izjave predložile su Norveška, Tunis i Kina, dok predstavici SAD nisu komentarisali izjavu. Članovi Saveta bezbednosti imaju vremena da do ponedeljka u podne izađu sa zajedničkim stavom i izjavom.

Kako javlja agencija Rojters, u četvrtak će biti održano zasedanje Generalne skupštine UN u vezi sa najnovijim sukobom Izraela i Hamasa.  

U međuvremenu, izraelske snage su nastavile sa bombardovanjem Gaze gađajući, kako kažu, Hamasova uporišta, uključujući i podzemne tunele.

Hamas, koji je za nedelju dana ispalio 3.150 raketa, najavljuje novi masovni napad na izraelske gradove. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom

Read Next

Tri žrtve u napadu muškarca nožem u Jekaterinburgu