Haiti, uhapšene navodne ubice predsednika Moiza

Svega 24 časa bila su potrebna policiji na Haitiju da uhvati prvu dvojicu navodnih učesnika atentata na predsednika Žovanela Moiza, koji je u sredu ubijen u svojoj rezidenciji u Port o Prensu.

“Policija je uhapsila navodne ubice predsednika Moiza”, napisao je na Tviteru državni sekretar za kominikacije Haitija, Franc Eksantus.

Sudeći prema fotografijama koje su odmah po hapšenju objavili zvaničnici vlasti u Port o Prensu, policija je uhvatila dve osobe, čiji je identitet još uvek nepoznat.

Policijska akcija sprovedena je pošto su haićanske vlasti proglasile vanredno stanje na Haitiju i zatvorile aerodrom.

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio “strance”, koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsednikova supruga, koja je u teškom stanju prebačena na lečenje u Majami.

Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su počinioci napada, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspeo da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina je na meti oštrih protesta opozicije, koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

 
Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Honduras i Nikaragva u mraku, kvar na elektromreži napravio probleme u nekoliko zemalja

Read Next

Vesti – Samo 3 odsto Francuza planira odmor van EU – Travel Magazine