Grupa G7 usvojila novi globalni infrastrukturni plan za siromašne

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da su lideri grupe G7 koji su se sastali u Kornvolu odobrili pokretanje plana “Izgradimo bolji svet” (B3W) koji će pomoći da se smanji manjak infrastrukture u zemljama u razvoju od 40.000 milijardi dolara, preneo je Rojters.

“Danas se predsednik Bajden sastao sa liderima G7 da bi razgovarali o strateškom takmičenju sa Kinom i posvetili se konkretnim akcijama kako bi se zadovoljile ogromne potrebe za infrastrukturom u zemljama sa srednjim i niskim prihodima”, navela je Bela kuća.

G7 i ostali partneri sa sličnim stavovima koordiniraće prikupljanje kapitala privatnog sektora kako bi se investiralo u borbu protiv klimatskih promena, zdravstvo, digitalnu tehnologiju i rodnu ravnopravnost, što će podržati i finansijske institucije.

“Plan će imati globalni domet, od Latinske Amerike i Kariba do Afrike i Indo-Pacifika”, navela je Bela kuća.

Uoči usvajanja plana, neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu da će SAD danas, drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

U vezi s novim globalnim infrastukturnim programom, zvaničnik je naglasio da se tu ne radi samo o suprotstavljanju Kini, već da je potrebna pozitivna alternativa koja do sada nije ponuđena, a koja odražava zapadne vrednosti, standarde i način poslovanja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pucnjava u Teksasu, najmanje 13 povređenih

Read Next

Poslednje Angelino “aufiderzen” samitima G7