Grubješić: Svaki dan bez dijaloga opasnost za kosovske Srbe

Suzana Grubješić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekla da će zajednička deklaracija lidera zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji biti moguća ako se nađe adekvatna formulacija o nepromenljivosti granica.

“Ako je to pravilo, onda ono mora da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbije”, rekla je Grubješićeva.

Podsetila je da je čak i na sastanku lidera G7 bilo reči o Zapadnom Balkanu gde je takođe istaknuta potreba o nepromenljivosti granica.

“Uz to imamo svojevrstan rat tzv. non-pejpera, a nama su potrebni pravi papiri koji dolaze iz Brisela. Sa zaključcima i stavovima koji bi obavezali i EU i Zapadni Balkan na nastavak evrointegracija”, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Iako je Makron pozvan na sastanak na Brdo kod Kranja on neće doći, ali akcenat bi mogao da bude upravo na ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i to po novoj metodologiji, veruje Grubješićeva.

Predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a možda i važniji za našu zemlju zbog zahteva jedne od svetskih sila da se Kfor povuče sa KiM.

“I Unmik i Kfor su tu na zahtev UN i samo na njihov zahtev mogu da se povuku, a ne na osnovu nekih jednostranih poteza”, naglasila je Grubješićeva.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je veoma važno da do njega dođe što pre.

“Ja se nadam da možda možemo da dobijemo datum za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Priština je u par navrata odlagala dijalog, ali je na Briselu i Vašingtonu da izvrše pritisak, jer svaki dan bez dijaloga predstavlja opasnost za Srbe”, istakla je za RTS Suzana Grubješić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni

Read Next

Zajednička sednica vlada Republike Srpske i Srbije