Greške pri kuvanju krompira, izbegnite ih i biće ukusniji

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu, a zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica poseduje.

A potrebno je znati kako te važne vitamine, C, B1 i B2, sačuvati prilikom pripreme i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove 3 najveće greške.

Kuvanje oljuštenog i isečenog krompira

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

Kada ne možete da izbegnete ljuštenje krompira, uradite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

Slični tekstovi

Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što pre ukloniti.

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrevamo, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba da izbegavate.

Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

LEPOTICA KOJA JE ODBILA DA BUDE KAO SVI I DA POPRAVLJA SVOJE NEDOSTATKE: Evo zašto su svi obožavali Sofiju Loren!(FOTO)

Read Next

Ovo su najzgodnije slavne dame sa 40 plus godina – ali Vergare nema (foto)