Građani Evrope zavrću slavine, da li ima izlaza iz energetskog začaranog kruga

Na šta se grejati? Koji ventil i koliko zavrnuti? Glavne su dileme evropskih potrošača. U Hrvatskoj, nekim privrednicima stižu računi za gas uvećani za čak 450 odsto, ali i najave – cena će se usklađivati sa tržišnom svakog meseca. Kako bi prošli jeftinije, kalkulišu i u Francuskoj, Češkoj, Danskoj.

“Prošlogodišnji julski račun za struju bio je 4.168 evra, ovogodišnji za isti mesec 8.200 evra. Nije mi dobro zbog toga”, rekao je Dan Kristans, vlasnik male radnje u Danskoj.

Kristof Mogar, vlasnik pekare rekao je da su ranije pekli pet puta dnevno, a sada smanjili na tri. Dodaje da su se drugačije organizovali – specijalni hlebovi peku se sada zajedno sa bagetima.

“Koristim struju praktično za sve. Imam grejanje na struju, imam i eko kotao na ugalj star četiri godine. Ali, nisam sigurna sa tim. Struja je skupa kao i ugalj. Ništa nije jeftino”, navela je građanka Češke Jirina Sokenkova.

Zbog niskog rečnog vodostaja, nemačkim železnicama je naloženo – prioritetan trasport sada je ugalj i gorivo. Nemačka je i zvanično na 19 stepeni ograničila temperturu grejanja javnih ustanova, a od 22 do 6 sati ujutro gasiće i osvetljnje i svetleće reklame.

“Merama će se uštedeti energija, ali ne toliko da bismo mogli da sednemo i kažemo – to je sada to. One će smanjiti potrošnju gasa za oko dva do dva i po odsto. Pred nama je još dug put kojim treba ići”, napomenuo je Robert Habek, ministar ekonomije i energetike Nemačke.

Stručnjaci su saglasni – štednja je neophodna, ali treba realno sagledati situaciju.

“Budimo racionalni pre svega teško ćete danas smanjiti grejanje ako imate melu decu, teško ćete samnjiti i tu temperturu na 19, 20, 21 stepen. Već danas znamo da će to biti više, to nije stvar izbora već jednostavno potreba”, istakao je energetski stručnjak Vladimir Sabo.

Francuska Vlada je saopštila da još dugo neće moći da zamrzava cene gasa i struje – moraće da poskupe. A Mađarska poručuje – neće podržati predlog Estonije o uvođenju novih sankcija na isporuke ruskih energenata za zemlje Evropske unije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Pešić izabrao 12 igrača za duel sa Grčkom

Read Next

UZ NJIH ĆETE MIRISATI OD JUTRA DO VEČERI: Otkrijte najdugotrajnije parfeme za jesen i zimu, NJIH BIRAJU JAKE ŽENE