Gojković: U finansiranju poštovati stavove iz Strategije

Maja Gojković navodi da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja posvećeni kontinuiranom unapređenju položaja novinara, zaštiti njihove bezbednosti i unapređenju celokupne medijske sfere, kako kroz zakonodavne aktivnosti i punu primenu Medijske strategije, tako i svojim svakodnevnim radom. 

“Iz ovog razloga, a povodom konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, kao ministar nadležan za pitanja medija i informisanja, a svesna činjenice da su komisije za ocenu projekata proizvodnje medijskih sadržaja nezavisne u svom radu, da su njihovi članovi predstavnici svih novinarskih udruženja, kao i da komisije svoj rad i ocene projekata zasnivaju pre svega na kvalitetu pristiglih projekata i značaju njihove realizacije za javnost i građane Republike Srbije”, ističe Gojkovićeva.

Ipak smatram, naglašava Gojkovićeva, da je izuzetno važno da podsetim sve na obavezu poštovanja usvojene Medijske strategije i pratećeg Akcionog plana.

Ti akti kažu, kako je navela, da “prednost pri projektnom sufinansiranju proizvodnje medijskog sadržaja pod ravnopravnim uslovima imaju mediji koji poštuju zakonske propise i Kodeks novinara Srbije, odnosno koji imaju manje izrečenih mera od strane REM-a i donetih odluka i javnih opomena od strane Saveta za štampu”.

Molim, stoga, sve u komisijama, kako na republičkom nivou, uključujući komisije formirane od strane Ministarstva koje vodim, tako i komisije koje odlučuju o finansiranju medijskih sadržaja na pokrajinskom i lokalnom nivou, da poštuju preporuke i stavove iz Medijske strategije, kazala je Gojković.

“Kao ministar kulture i informisanja poštovala sam nezavisnost komisija i nisam se mešala ni jednog trenutka u njihove odluke na svih 10 konkursa, koji su sprovedeni u oblasti informisanja, ali apelujem na sve komisije da posebno obrate pažnju na poštovanje etičkog standarda i profesionalnog postupanja novinara i medija”, navela je Gojkovićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva sa regionalnom direktorkom Svetske banke: Podrška SB u prelasku na “zelenu ekonomiju”

Read Next

Izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze – desetine poginule u novom sukobu Izraelaca i Palestinaca