GOJITE SE BEZ RAZLOGA, STALNO STE UMORNI I NERVOZNI: Ovo je jasan znak da vašem organizmu nedostaje OVAJ mineral!

Kako starimo, vrlo je važno da telu obezbedimo dovoljnu količinu vitamina, minerala i hranjivih materija. Ukoliko se javi deficit nečega od navedenog, organizam pati i propada.

Uloga selenau očuvanju zdravlja je velika, a ukoliko se ne unosi redovno javljaju se zdravstveni problemi.

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala – nestabilnih molekula koje mogu da oštete ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti.

Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.

Selen je je ključni igrač kada je u pitanju starenje, jer najviše utiče na štitnu žlezdu. Štitna žlezda sadrži više ovog minerala od svih drugih organa u telu. On pomaže proizvodnju hormona štitne žlezde i štiti organ od štetnog oksidativnog stresa. Pokazalo se da selen koristi onima koji pate od ttiroidnih stanja.

Njegovi antioksidativni kvaliteti pomažu u zaštiti zdravih ćelija od oštećenja i sprečavaju bolesti poput bolesti srca, Alchajmera

Selen, Minerali

Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:

  • Ne funkcionišete kao obično
  • Stalno ste umorni
  • Nervozni ste i napeti
  • Imate problem sa štitnom žlezdom
  • Naglo se gojite
  • Osećate slabost mišića
  • Imate sindrom “moždane magle” (rasejani ste, dekoncentrisani, zaboravni)
  • Opada vam kosa
  • Imuni sistem vam je oslabljen

Kako uneti dovoljno selena?

Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (sardela, tuna, losos, skuša, haringa) i plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).

Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Završen proces spajanja Eurobanke i Direktne banke – bez promene za klijente

Read Next

VAŽNE PORUKE RUSKOG ASTROLOGA ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA: Ovi saveti vode ka velikom uspehu!