Geopolitičke igre i cena gasa – na koje izvore Srbija može da računa

U našoj zemlji potrošnja gasa raste. Srbija troši oko dve i po milijarde kubika gasa godišnje i već sledeće godine biće potrebne tri milijarde, a sa započetim industrijskim investicijama, narednih godina potrošnja će biti i duplirana.

U našoj zemlji na gas greje 80 odsto toplana. Gas koristi i 300.000 domaćinstava. Računa se da će samo za dve godine u Srbiji gas i za grejanje i za druge potrebe imati oko 550.000 domaćinstava. Akcenat je na gasifikaciji zemlje.

Ono što je najvažnije, od ove godine Srbija ima alternativu u snabdevanju, jer ima dva pravca za dotok ruskog gasa – gasovod “Balkanski tok” preko Bugarske, koji doprema gas iz “Tuskog toka” i stari, severni pravac snabdevanja iz Mađarske, ukrajinskim gasovodom.

Glavni izvor snabdevanja je sada “Balkanski tok”, a sa njim, od oktobra, naša zemlja je postala tranzitna ruta za gas – isporučuje ga Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. U planu je gradnja i drugih tranzitnih krakova tog gasovoda.

Prioritet je i povećanje rezervi gasa. Postojeće zajedničko srpsko-rusko skladište “Banatski dvor” ima kapacitet 450 miliona kubika gasa. Uveliko se radi na projektu njegovog proširenja, već 2023. moći će da primi 750 miliona kubika gasa, a u narednim godinama do milijardu kubnih metara gasa.

Potrošnja gasa raste u čitavoj Evropi koja ruskim gasom pokriva više od trećine svojih potreba. Evropski potrošači gas iz Rusije dobijaju iz više pravaca – gasovodom kroz Ukrajinu, gasovodom “Jamal-Evropa” koji ide preko Poljske u Nemačku, “Turskim tokom” i “Severnim tokom 1” koji direkno cevima ispod Baltičkog mora spaja Rusiju i Nemačku.

Te dve zemlje direktno spaja i gasovod “Severni tok 2” od koga se očekuje da Evropi obezbedi donatne količine gasa.

Gasovod “Severni tok 2” je završen, a puštanje u rad je na čekanju zbog novih pritiska Amerike, a i Nemci su privremeno stopirali dozvole za njegov rad. Geopolitičke igre velikih sila i velika potražnja podstiču rast cena gasa – koje ove godine obaraju sve rekorde.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Remi Altetik Bilbaa i Granade

Read Next

NOVI SOJ KORONE ZABRINUO NAUČNIKE ŠIROM SVETA: Evo šta se sve do sad zna o ovoj varijanti virusa!