Gejts i Bafet grade nuklearni reaktor od milijardu dolara

Energetske kompanije kojima rukovode milijarderi i prijatelji, Bil Gejts i Voren Bafet, odabrali su američku saveznu državu Vajoming za pokretanje prvog projekta novog nuklearnog reaktora „Natrium“.

Kompanija „TeraPauer“, koju je osnovao Gejts pre 15 godina, i elektroenergetska kompanija „PasifiKorp“, u vlasništvu Bafetovog investicionog fonda „Berkšir Hatavej“, saopštile su u sredu da bi tačna lokacija demonstracionog postrojenja trebalo da bude objavljena do kraja godine, prenosi britanski list „Gardijan“.

Mali napredni reaktori, koji rade na različita goriva, smatraju se ključnom tehnologijom bez ugljenika, koji mogu predstavljati dopunu izvorima energije poput vetra i sunca, u trenutku kada države teže smanjenju emisija koje uzrokuju klimatske promene.

„Mislimo da će ‘Natrium’ promeniti igru u energetskoj industriji“, rekao je Gejts na konferenciji za medije povodom pokretanja projekta u Šajenu, glavnom gradu Vajominga.

„Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo negativni na ugljenik“, rekao je guverner Vajominga Mark Gordon.

Slični tekstovi

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 megavata sa skladištem energije na bazi soli, što bi moglo povećati snagu sistema na 500 MW.

Kompanija „TeraPauer“ je prošle godine saopštila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Američko ministarstvo energetike je prošle godine dodelilo Gejtsovoj kompaniji „TeraPauer“ 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije „Natrium“, dok je buduće godine opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Predsednik i izvršni direktor „TeraPauer“ Kris Levesk je izjavio da će izgradnja demonstracionog postrojenja trajati oko sedam godina.

„Ova vrsta čiste energije nam je potrebna na mreži u 2030-im godinama“, rekao je on novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Da li je vreme za novi jastuk? Test od 30 sekundi će vam dati odgovor

Read Next

Ko je u pravu: Federer besneo na sudiju zbog opomene (video)