Gde je u Srbiji kupljeno najviše nekretnina u martu

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parametri kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

Republičkom geodetskom zavodu je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više nego u februaru, i 93,9 odsto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je za 27,5 odsto nego u februaru.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenat), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji – 23 odsto i u Vojvodini, gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Kad je o većim gradovima reč, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Beogradu – 37,1 odsto, zatim u Nišu – 34,2 odsto, i Novom Sadu – 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 odsto prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 odsto u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu, gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 milion evra, u čemu je tržište nepokretnosti Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

U poređenju sa februarom, ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 odsto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći za 29 odsto nego u februaru.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 odsto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 odsto.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 odsto.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Vučić sa predstavnicima japanske kompanije “Nidek”

Read Next

Ministar za izvoz Velike Britanije za RTS: Novi sporazum će održati kontinuitet