Gaziranu vodu pijemo svi, a znate li kakvo je njeno pravo dejstvo na telo? Iznenadićete se

Evo šta se dešava kada pijemo kiselu vodu

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih tvari od ostalih voda. U zavisnosti od sadržaja natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda, kalijuma i drugih elemenata, definisan je njihov ukus i brojna lekovita svojstva na organizam.

Preporučuju se kod fizičkih aktivnosti, pojačanog znojenja, te kod već izražene dehidratacije organizma.

Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke: pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine, olakšava pražnjenje stolice, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju telesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.

PH gazirane vode je 3-4, što znači da je blago kisela.

Slični tekstovi

Međutim, ispijanje kiselog napitka poput gazirane vode ne čini vaše telo kiselijim, već ga alkalizuje.

Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin deluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda deluje na povećanje leptina i povećava osećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.

Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla.

Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.

Ipak, preporuka mnogih stručnjaka je da velike količine kisele vode ne bi trebalo da pijemo posle jake fizičke aktivnosti i treninga.

Poseban oprez treba da imaju osobe koje su sklone gasovima u crevima i nadimanju i dobro je da je izbegavaju, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Incest je uništio ovu porodicu: Godinama se razmnožavali između sebe, a stručnjaci su zanemeli od šoka kad su videli DNK

Read Next

Лајчак: У Бриселу сутра о конкретним корацима за деблокаду примене споразума