GAJITE LIMUN OD SEMENA DO DRVETA: Rađaće gde god da živite!

Opšte mišljenje je da drvo limuna uspeva samo u mestima sa toplom i osunčanom klimom.Ali, istina je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatizovanim prostorima. 

Da biste dobili prvi plod od drveta koje ste odgajili od početka, od semena, trebaće vam od 3 do 6 godina – ali vredi!

Kako posaditi limun:

1. Nabavite organski limun(možda je skup, ali će vam biti potrebno samo par voćkica)

2. Izvadite semenke iz njega

3. Pripremite mešavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna (citrus najbolje rasate u mešavini treseta, perlita, vermikulita i organskog đubriva). Tlo mora biti dovolno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti vazdušastim.

4. Izaberite saksiju od terakote prečnika 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju, kao i onu napravljenu od drveta. Za početak, veoma je bitno da seme limuna posadite u manju saksiju, dok se ne poraste.

5. Da bi seme proklijalo, potrebno mu je od 10 do 14 sati svetlosti, stoga ga izlažite veštačkom svetlu u nedostatku prirodnog. (Obezbedite mu svetlost, kao što čine pilićima koji su se tek izlegli – sijalica iznad saksije. Osim svetla, ona će i da greje seme i saksiju).

6. Raspršivačem svaki dan zalivajte saksiju i semenke. Najbolje bi bilo da voda bude mlaka a zemlja lepo navlažena. 

Postupak sadnje:

Sada kada ste sve pribavili, počnite sa sadnjom: 

1. Skuvajte čaj od kamilice, pa ga ostavite da se prohladi. Isecite limun pa iz njega izvadite semenke. Gole i neoštećene semenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice. 

2. Saksiju do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomerno natopljena. Zatim napunite saksiju skoro do vrha, pa je ponovo zalijte. 

3. Semenke poređajte ravnomerno po saksiji pa ih prekrijte novim slojem zemlje (na dubini od oko 3 centimetra), pa ponovo zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da sve lepo nalegne. 

4. Plastičnom folijom prekrijte saksiju i ostavite je na toplo mesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno kako bi seme proklijalo. Nakon dve nedelje doći će do nicanja limuna.

Kada drvo limuna malo poraste, morate da ga prihraniti. Vodite računa da drvo limuna prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

Zemljište oko drveta limuna ne sme da bude suvo, ali isto tako ne sme nikad da bude u barici vode. Svetlosti ne sme da mu fali. Ako nema prirodnu svetlost, obezbedite mu veštački.

I još jedna važna stvar: drvo limuna obožava kada mu se obraćate, pričate mu, pevate, tepate mu… 

Ako sve ovo uradite kako smo vam objasnili, uživaćete u divnim plodovima svog rada.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNENVI HOROSKOP ZA 21. MAJ: U ljubavi ste velikodušni!

Read Next

NAŠE URAGANKE VEČERAS NASTUPAJU NA EVROVIZIJI, STIGLA PODRŠKA IZ KOMŠILUKA: Hrvatska je uz vas! (FOTO)