G7 povećava budžet za borbu protiv klimatskih promena

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine, preneo je Rojters.

“U tom cilju, obavezujemo se da ćemo povećati i poboljšati sveukupne međunarodne doprinose za javno finansiranje klime za ovaj period i pozivamo druge razvijene zemlje da se pridruže i pojačaju svoj doprinos ovim naporima”, navedeno je u saopštenju.

G7 poziva Kinu da poštuje ljudska prava u regionu Sinđijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije, navedeno je u skoro završenoj verziji saopštenja.

“Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući poziv Kini da poštuje ljudska prava i osnovne slobode, posebno u vezi sa Sinđijangom i tim pravima, slobodama i visokim stepenom autonomije za Hongkong utvrđenim u kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i osnovnom zakonu”, naveo je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu je naglasila značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i založila se za mirno rešavanje tog pitanja.

“I dalje smo ozbiljno zabrinuti situacijom u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima promene ‘statusa kvo’ i povećanja tenzija”, navodi G7.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Dauning strit: Na zabavi za lidere G7 nisu prekršena pravila

Read Next

Poslednji dan samita G7 – od sukoba oko kobasica, preko poruka za Kinu i Rusiju do ekologije