G20 u Rimu – goruće teme kovid, njegove ekonomske posledice i klimatske promene

U večni grad je među prvima stigao američki predsednik Džozef Bajden. Sa prvom damom najpre se uputio u Vatikan, kod poglavara Rimokatoličke crkve. Sastanak je trajao neuobičajeno dugo, sat i 15 minuta u četiri oka, i još četvrt sata za fotografisanje i razmenu poklona.

“Vi ste najznačajniji borac za mir koga sam ikad upoznao. Uz vašu dozvolu, želeo bih da vam dam ovaj novčić, sa žigom Sjedinjenih Država”, rekao je Bajden pred kamarama.

Bajden je zahvalio papi na borbi protiv siromaštva, gladi i sukoba, pohvalio njegovo vođstvo u borbi protiv klimatskih pomena i zalaganje da svi u svetu dobiju vakcine.

Svetska zdravstvena organizacija je, uoči samita, apelovala na lidere najrazvijenih zemalja da finansiraju plan za ravnopravnu distribuciju vakcina, testova i lekova protiv kovida.

“Lideri najvećih svetskih ekonomija imaju političku i finansijsku moć da okončaju pandemiju podrškom planu koji bi mogao da spase više od pet miliona života. Potrebne su 23,4 milijarde za pomoć najugroženijim zemljama, od danas do septembra 2022. godine”, navodi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

Vakcinisano manje od tri odsto stanovništva siromašnih zemalja

I vodeće međunarodne organizacije za ljudska prava i pomoć siromašnima traže od najbogatijih da se čvrsto obavežu da će obezbediti sredstva za okončanje pandemije.

“Prioritet treba da bude spasavanje ljudskih života. Do sada je samo 2,8 odsto stanovništva siromašnih zemalja vakcinisano. Niko niko neće biti bezbedan, dok svi ne budu bezbedni, upozorava Frančeska Lofari iz Amnesti internešenela.

Kina je spremna da pruži doprinos prevazilaženju pandemije i svih gorućih svetskih problema. Tu poruku će liderima G20, putem video-linka, preneti kineski predsednik Si Đinping.

“Kao glavna platforma za međunarodnu ekonomsku saradnju, G20 treba da se pridržava istinskog mutilateralizma, u duhu solidarnosti i saradnje”, ističe portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Vang Venbin.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorava da se svet kreće ka klimatskoj katastrofi i da lideri Grupe 20 i učesnici predstojećeg klimatskog samita u Glazgovu moraju da učine više u mnogim oblastima, kako bi pomogli siromašnim zemljama.

“Među najvećim silama vlada opasan nivo nepoverenja i zato se nadam da će predstojeći dvodnevni sastanak G20 pomoći da se takva situacija prevaziđe”, napominje Antonio Guteres

I papa Franja upozorava na neviđenu pretnju klimatskih promena za čitavo čovečanstvo. Poziva svetske lidere da u Rimu i Glazgovu donesu hitne i efikasne odgovore na ekološku krizu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Šta predviđa dokument o izbornim uslovima

Read Next

Hofenhajm pobedom nad Hertom otvorio deset kolo Bundeslige