Francuz koji je hteo da strimuje svoju smrt konačno ostvario pravo na eutanaziju, ali u Švajcarskoj

Alan Kok je decenijama patio od bolne i neizlečive degenerativne bolesti. Njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber napisala je na svojoj Fejsbuk stranici da je preminuo u bolnici u Bernu.

“Alan Kok je preminuo jutros… prema sopstvenoj želji, dostojanstveno… konačno počivaj u miru Alan”, napisala je Medžeber.

Kok je godinama bezuspešno apelovao na francuskog predsednika Emanuela Makrona da podrži eutanaziju u Francuskoj.

Prošle jeseni je dva puta pokušao da umre odbijajući hranu, vodu i medicinsku negu, na šta za razliku od eutanazije ima zakonsko pravo, ali je morao da odustane zbog jakih bolova.

Tada je čak imao nameru da na Fejsbuku uživo strimuje svoju smrt, zbog čega je bio blokiran na toj društvenoj mreži.

“I tako sam završio svoj poslednji obrok. Pijem u vaše zdravlje poslednji put. Izbavljenje ovde počinje i, verujte mi, srećan sam. Čvrsto sam u miru sa ovom odlukom”, rekao je tada Kok u video-snimku koji je napravio iz svog kreveta u Dižonu.

Predsednik Francuske asocijacije za pravo na dostojanstvenu smrt Žan-Luk Romero rekao je u video-izjavi na Tviteru da je Kok bio borac koji je voleo život, ali da je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi, želeo da umre uz pomoć lekara.

Francuske komšije Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji dozvoljavaju asistirano samoubistvo u pojedinim slučajevima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Šta sve pamti vila La Granž – od prve Ženevske konvencije do Putina i Bajdena

Read Next

Vesti – Koh Samui u trci za ponovno otvaranje – Travel Magazine