FIZIJATAR DR DRAGAN MILOVIĆ UPOZORAVA: Ovih 8 navika vam bukvalno RUINIRAJU kosti!

Postoje dva uslova da vaše kostibudu zdrave – ishrana namirnicama bogatim kalcijumom i kretanje koje dovodi do resorpcije kalcijuma, kaže dr Dragan Milović, fizijatar

Kalcijumje neophodan mineral za organizam, prvenstveno za jačanje i čvrstinu kostiju, a pozitivno deluje na mišiće, nerve i organe za varenje. Najvažnije je putem ishrane u mladosti deponovati dovoljno kalcijuma u kostima, jer kasnije u životu njegov nedostatak može da dovede do raznih oboljenja, posebno osteoporoze.

− Da bi kosti ostale zdrave, prvi uslov je kretanje, koje je uslov za resorpciju kalcijuma. Drugi uslov je ishrana namirnicima bogatim kalcijumom − kaže dr Dragan Milović, fizijatar.

I nekeloše životne navike utiču na lošiju resorpciju kalcijuma.

Vožnja bicikla, bez šetnje

Kada vozite bicikl do posla ili vikendom, srcei plućajačaju, ali ne i kosti. “Vožnja bicikla pogoduje mišićima, tako da je to dobra aktivnost. Svi koji voze bicikl, jedan deo i hodaju, tako da može da bude i delotovoran i za kosti”, kaže dr Dragan Milović. Međutim, vožnja bicikla nije aktivnost koja pospešuje nošenje težine, pa tako ne povećava gustinu kostiju kao što to čine šetnje, trčanje i pešačenje. Ako baš uživate u vožnji bicikla, mogli biste da tu aktivnost kombinujete sa tenisom, pešačenjem, plesom ili plivanjem (otpor u vodi pogoduje kostima).

Preterana mršavost

Dr Milović navodi i da mala telesna masa, sa 18,5 BMI (indeks telesne mase) ili manjim, predstavlja veću mogućnost za lomljene kostiju i gubitka koštane mase. Ako imate male kosti, radite vežbepodizanja težine i pitajte svog doktora da li treba da unesete više kalcijuma u ishranu. Takođe, ako niste sigurni da li imate manje kilograma nego što treba, proverite to sa svojim lekarom. On će proveriti da li su poremećaj ishrane ili neko drugo medicinsko stanje razlog za pothranjenost.

Lekovi

Neki lekovi, kaže dr Milović, posebno ako ih dugo uzimate, mogu imati negativan uticaj na kosti. Neki antiepilepticii glukokortikoidi, kao što su prednizon i kortizon, mogu prouzrokovati gubitak koštane mase. Možete uzimati antiinflamatorne lekove kao što su glukokortikoidi ako imate stanja kao što su reumatoidni artritis, lupus, astma i Kronova bolest.

Alkohol

Kad ste sa prijateljima, čini vam se da je još jedna runda sinonim za zabavu. Ali, da bi vam kosti bile zdrave, treba da ograničite količinu alkohola koju unostite. Preporučuje se jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. Alkoholmože da ometa apsorpciju kalcijuma.

Previše soli

Što više soli unesete, više kalcijuma vaše telo gubi, što znači da so ne pomaže kostima. Hranakao što su hleb, sirevi, čips i suhomesnati proizvodi imaju najviše soli. Ne morate potpuno da izbacite so, ali ne uzimajte više od 2.300 miligrama natrijumadnevno.

Previše vremena u zatvorenom

− Ne postoji ništa lošije za kosti od stalnog boravka u zatvorenom prostoru, posebno kancelariji. Svaki drugi posao koji podrazumeva kretanjeje bolji od toga − kaže dr Milović. Telo proizvodivitamin D na suncu. Biće dovoljno samo 10-15 minuta nekoliko puta nedeljno. Dodajte ishrani žitarice, sokove i mleko (uključujući bademovo, sojino i pirinčano i druga biljna mleka).

Previše slatkih pića

Previše zaslađenih pića može da šteti vašim kostima. Iako su potrebna dodatna istraživanja, u neke studije pokazale su vezu između gubitka koštane mase sa kofeinomi fosforomu ovim pićima. Ipak, neki stručnjaci tvrde da ta šteta nastaje kada odlučite da uzmete sodu umesto mleka ili drugih pića koja sadrže kalcijum. Previše kafe ili čaja takođe može uticati na gubitak kalcijuma iz kostiju.

Sedenje ispred TV-a

Lepo je kada uživate u omiljenoj seriji. Ali, najlakše je provesti bezbrojne sate ispred ekrana, u fotelji ili krevetu. Kad vam to postane navika, nećete se dovoljno kretati i vaše kosti će trpeti. Vežbanje jača kosti, a za vaš skelet je najbolje kada stopala i noge nose težinu tela što primorava kosti i mišiće da rade protiv gravitacije.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Brnabić: Privreda u teškim okolnostima pokazala žilavost

Read Next

Taksista zaključao bombaša samoubicu u vozilu, auto eksplodirao (video)