Firma iz Raške šije za “Armani“, izvoz tekstila vredan milijardu dolara

Gostujući u Jutarnjem programu Jovanović je rekao da se situacija u tekstilnoj industriji promenila u odnosu na prethodnu godinu. Transport i logistika iz zemalja Jugoistočne Azije su prilično otežani i zbog toga mnoge kompanije traže nove partnere koji bi prozvodili tekstilne proizvode.

“Transport robe iz Kine u Evropu poskupeo je osam puta. Pre korone prevoz jednog kontejnera robe bio je oko 3.000 a sada 23.000 dolara. U takvoj stuaciji kompanije traže nove partnere i “Armani” ga je pronašao u kompaniji “Lus tekstil”, objašnjava Jovanović.

Pantalone, džins i perjane janke poznatog kreatora proizvodiće se i u Srbiji, a prva isporuka iz Raške za “Armani” najavljena je za januar sledeće godine.

Savetnik Udruženja za tekstil ističe da je situacija u tekstilnoj industriji na nivou Srbije dosta bolja u odnosu na prethodnu godinu i precizirao da je industrijska proizvodnja u ovom sektoru za 9,2 odsto veća nego lani.

Takođe, dodao je da je za prvih devet meseci ove godine porastao izvoz domaćih tekstilnih proizvoda proizvoda na inostrano tržište, te da je za osam odsto veći u odnosu na isti period 2020. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u tekstilnoj industriji je veoma dobar i iznosi 92 procenta.

Za prvih devet meseci prošle godine, prema njegovim rečima, izvoz proizvoda tekstilne industrije je bio vredan od 68,2 milijardi dinara, dok izvoz za isti period ove godine iznosi 73,2 milijardi dinara. Naši tradicionalni partneri u oblasti tekstila su Italija, Francuska, Nemačka, Austrija i Rusija.

“Najviše se izvoze lična i zaštitna oprema, modni odevni predmeti, kućni tekstil i čarape”, precizira savetnik PKS.

U Srbiji je, precizira Jovanović, trenutno registrovano oko 1.600 privrednih subjekata koji se bave tekstilnom industrijom i dodaje da u tim preduzećima radi oko 84.000 zaposlenih.

Prema njegovim rečima Privredan komora Srbije pomaže prduzeća tekstilne industrije u vidu promocije ovog sektora i organizacije učešća na međunarodnim sajmovima.

“Ove godine smo organizovali prvi sajam radne i zaštitne odeće u Dizeldorfu u Nemačkoj, gde je svoje proizvode izlagalo devet srpskih kompanija. Potpisani ugovori samo na tom sajmu su oko 2,4 miiliona evra,” naveo je Jovanović.

Dodaje da već danas dolazi komapnija iz Rusije koja će biti u našoj zemlji cele nedelje i očekuje se potpisvanje dva bilateralna ugovora iz oblasti tekstila.

Prema njegovim rečima stručnog kadra trenutno ima dovoljno, ali postoje tendencije da se pojavi potreba za proširenjem kapaciteta broja zaposlenih u ovom sektoru.

“Uveden je sistem dualnog obrazovanja gde su uvedeni smerovi poput modelara, modnog krojača i mehaničara tekstilnih mašina, tako da bi se eventualni problem sa manjkom radne snage prevazišao već od 2023. godiine”, objasnio je Jovanović.

Dodaje da su uslovi poslovanja potpuno isti za domaće i strane investitore i da je prosečna plata u tekstilnoj industriji neznatno ispod proseka u republiici.

“Domaće kompanije poseduju sve standarde i sertifikate da bi mogle da rade za strane kompanije i podatak da u Srbiji posluje, u oblasti tekstila, 30 stranih kompanija to pokazuje”, poručio je Nemanja Jovanović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Žalgiris konačno pobedio, Real slavio u Francuskoj, Lučić uspešniji od Gudurića

Read Next

PEDIJATAR DR BILJANA LUČIĆ: Ako dete ima ove simptome, HITNO ga odvedite kod lekara! Ova deca MORAJU DA PRIME VAKCINU!