Finansije stvaraju probleme u braku: Treba li svako da ima svoj “štek”?

Finansije su jedan od najčešćih uzroka svađa u braku, a ponekad čak i razvoda. Treba li svako da ima svoj „štek“?

Brojna istraživanja koja su sprovedena širom sveta pokazala su da su finansije jedan od najčešćih uzroka svađa među partnerima, a neretko ovi problemi dovode i do razvoda.
Otprilike jednak broj parova ima zajednički novac, koliko ih ima i odvojene štekove, tj. svako troši svoje. Svaki par donosi odluku za koju misli da je najbolja, ali bračni savetnici kažu da su dugoročno zadovoljniji parovi koji novac smatraju zajedničkim i tako ga troše.

Kada je reč o parovima koji razdvajaju novac, oni obično odvoje novac za ražune i hranu, a ostatak novca podele na dva dela i svako raspolaže svojim kako želi.

I tada dolazi do problema jer, kako se ispostavilo, troše na različite stvari.

Prema američkom istraživanju, kod parova gde svako raspolaže svojim novcem, muškarci troše i do 70 odsto više novca na alkohol, konkretnije, na plaćanje pića u omiljenom kafiću.

Slični tekstovi

Oni malo imućniji, koji ne moraju supruzi da pravdaju na šta troše novac, veće sume obično daju na skuplje automobile.

Ženama je najveća slabost šoping. Kako pokazuje istraživanje, kada imaju svoj novac kojim raspolažu, one 60 odsto više troše na šoping. A kada imaju bebu, onda više novca troše na dete, a manje na sebe.

Odvojen novac loše rešenje

Stručnjaci smatraju da bi zajedništvo braka trebalo da važi i u finansijskom aspektu. Istraživanja pokazuju da su parovi koji imaju odvojen novac manje zadovoljni brakom i smatraju da među njima ne postoji dovoljno poverenja i bliskosti.

Stvar je u tome, kažu stručnjaci, da je veoma sebično da jedno od partnera udovoljava svojim potrebama, a da ne misli o tome da li će biti dovoljno novca za zanjedničke troškove. Ili još gore, ukoliko unapred računa na to da će partner „potkrpiti“ zajedničke troškove, to već pokazuje da u odnosu ima velikih problema.

Najbolje rešenje

Svaki par bira način upravljanja novcem koji smatra najboljim u svojoj situaciji, ali evo šta su preporuke stručnjaka.

Oni savetuju da je najbolji način da se izbegnu svađe oko finansija da se na početku zajedničkog života napravi dogovor u vezi sa troškovima hrane, računa… Kažu da po svaku cenu treba izbeći da jedno od partnera u braku glumi roditelja, a drugi dete koje samo ugađa sebi i troši na šta želi.

A najbolji način da to postignete je, kažu, da unapred dogovore suma zajedničkog i zasebnog trošenja novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Jednu svi volimo, a najštetnija je: Ove namirnice NE SMETE jesti pred spavanje

Read Next

Ovaj cvet simbol je prave ljubavi: Poklonite ga vašoj voljenoj osobi