Fejsbuk, proslava punoletstva i najskuplja žurka u Zakerbergovom životu

Ogroman pad i brisanje 29 milijardi dolara sa računa izvršnog direktora Marka Zakerberga prelilo se šire na tehnološki sektor i povukao sa sobom “Nasdak” indeks.

Zbog loših performansi tržišna vrednost kompanije je pala za otprilike 200 milijardi dolara, što je dovelo do pada i Zakerbergovog bogatstva, koje je uglavnom vezano za akcije “Mete”.

To je bio najveći gubitak kompanije u jednom danu od njenog izlaska na Volstrit 2012.

“Izvršni direktor Mark Zakerberg možda želi da ubedi svet u alternativnu stvarnost, ali razočaravajući rezultati u četvrtom kvartalu su brzo rasprsnuli metaverzalni balon”, rekla je Laura Hoi, analitičarka kapitala.

Velike američke kompanije fokusirane na tehnologiju našle su se pod pritiskom u 2022. jer investitori očekuju pooštravanje politike i promene ultra niskih kamatnih stopa.

“Smanjenje izgleda za zaradu Mete i drugih kompanije su iznenadile tržišta”, rekao je Kenet Brouk, strateg “Sosijete ženeral” u Londonu.

Zakerberg je rangiran kao sedma najbogatija osoba na svetu, prema “Blumbergovom” indeksu milijardera, a njegova neto vrednost pre kolapsa cene akcija procenjena je na 121 milijardu dolara.

Istakao je da je uveren da će se novi fokus kompanije na metaverzumu pokazati kao velika prilika za nove tokove prihoda i rasta, iako su neki skeptični u pogledu obećanja virtuelnih svetova.

Broj korisnika “Fejsbuka”, u prethodna tri meseca 2021. godine opao je za oko pola miliona.

Ogroman pad akcija, koji je snizio tržišnu vrednost kompanije, ukazuje na to da korporativna promena imena u Meti nije bila dovoljna da investitori zaborave probleme i skandale ove društvene mreže.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

FMP u Laktašima vezao četvrti poraz

Read Next

DR DANICA GRUJIČIĆ: Oboljevamo od raka 3 puta više nego ostali narodi, a evo i ZAŠTO!