Farmeri se i dalje muče sa nivoom aflatoksina u mleku, kako da se usklade sa evropskim standardom

Sa godišnjom proizvodnjom od 100.000 litara mleka i 40 muznih krava, Peter Čorba iz Mužlje pored Zrenjanina, ubraja se među veće individualne proizvođače u Srbiji. Ovom proizvodnjom se bavi već tri decenije i njemu aflatoksin zadaje ozbiljne probleme.

“Trideset godina se bavim sa ovom proizvodnjom, mlečnim govedarstvom, a sa aflatoksinom u zadnje vreme smo na granici. Pratimo te neke trendove koje kažu u Evropi i samim tim, bar ja sam došao do tog proizvoda MT i stavili smo malo u probu da vidimo kako funkcioniše i prvi rezultati koji su nam dati, pošto je uključen novosadski Poljoprivredni fakultet za stočarstvo, su pozitivni”, kaže Peter Čorba.

Ovih dana širom Srbije organizuju se edukativni seminari na temu kako smanjiti aflatoksin u mleku i ostvariti evropski standard. Predavači su eminentni evropski stručnjaci iz ove oblasti.

“Način je da to uradimo da koristimo oksidante mikrotoksina, jedan od proizvoda koje možemo koristiti je MT, i  koristimo ga sto grama po kravi. Možemo ga koristiti i za ostale životinje svakodnevno dok ne rešimo problem sa aflatoksinom u mleku”, kaže Nandor Pal, predstavnik “Olmiks grupe” iz Rumunije.

“Nekoliko većih mlekara u Srbiji su prepoznale MT, prepoznale su francuski proizvod koji se koristi u puno zemalja Evrope i već su kupili količine koje daju dalje svojim farmerima od kojih kupuju mleko”, kaže Borivoj Jakovljević, specijalni savetnik “Šmek-Komerca”.

To je, kaže, jedan od načina kako farmeri mogu dođu do tog proizvoda, a drugi je preko prodavnica stočne hrane i poljoprivrednih apoteka.  

Aflatoksin je kancerogena materija koja je proizvod razvoja plesni koja se javlja u sušnim godinama u mleko ova gljivica stiže preko kukuruza koji je deo stočne hrane,a da li će nova primena dodatka stočnoj hrani koja se za sada uvozi konačno dati željene rezultate saznaće se veoma brzo.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Ivanović: Mornar nam je zonom pravio probleme

Read Next

“MOŽDA NEĆU BITI ŽIVA KAD NAŠ SIN POĐE U ŠKOLU”: Jelena Tomašević se dugi niz godina kao LAVICA bori sa TEŠKOM BOLEŠĆU