Fabrika vode u Zrenjaninu ima novog vlasnika, kada će iz slavine poteći čista voda

Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu prodato je kompaniji iz Beograda “Panonian water” neposrednom pogodbom za 417.000.000 dinara, što je polovina procenjene vrednosti. Do kupoprodaje je došlo nakon dve neuspešne aukcije koje je zakazala Erste banka.

Nakon vesti o prodaji Fabrike vode Janoš Kovač iz Zrenjanina ne očekuje da će iz slavina skoro poteći čista voda. O novom vlasniku koji to treba da obezbedi nema mnogo informacija. “Zavisi ko je to. Možda će biti, možda ćemo opet da čekamo 17-18 godina”, kaže Kovač.

Meštanin Jožef Teri takođe nije siguran. Podseća da je fabrika već nekoliko puta prodata, pa se nije došlo do rešenja. “Ja mislim da bi trebalo da se reši. Uskoro”, dodaje Teri.

Obistinila se ranija pretpostavka da će se međudržavnim sporazumom pitanje Fabrike vode pokrenuti s mrtve tačke, navodi Dalibor Bubnjević, ekonomski analitičar.

“Niko ne bi uložio četiri miliona evra u kupovinu neproverene tehnologije” 

Dodaje da je prodajom namiren deo duga prema banci, a sada predstoji nezavisni proces dodele posla prečišćavanja vode. Sada je samo izvesnije da se to može i dogoditi.

“Niko ne bi uložio četiri miliona evra u kupovinu objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu ili pak u kupovinu neke tehnologije koja nije proverena, nego je to deo šire priče i ima određene garancije. A međudržavni sporazum upravo daje sigurnost nekome da plasira tako značajna novčana sredstva”, objašnjava Bubnjević.

“Gradonačelnik veruje da je rešenje izvesno”

Lokalna samouprava je zadovoljna što se pojavio kupac, koji je deo velike kompanije “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina kaže da su kupci i njihova matična kompanija referentni subjekti kada je reč o međunarodnom tržištu. “Verujemo da sada postoji jedna izvesnost u rešavanju pitanja problema vodosnabdevanja u gradu Zrenjaninu”, ističe Salapura.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda je već 18 godina zabranjena za piće. Postrojenje za prečišćavanje vode proteklih godina nije uspelo da obezbedi vodu predviđenu Pravilnikom, pa je raskinut ugovor sa njima, a potom je banka želela da prodajom naplati svoja potraživanja iz kredita.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Liverpul preko Arsenala do finala Liga kupa sa Čelsijem

Read Next

KAD NAPUNI 45 GODINA, ŽENA MORA DA JEDE OVE SEMENKE: Da bi izbegla starenje kože i kostiju!