Fabrici: Fokusirajte se na reforme, od njih zavisi otvaranje poglavlja

Sem Fabrici je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je Srbija napredovala, ali da je put ka EU dugotrajan i da je sada suviše rano govoriti o otvaranju ili neotvaranju poglavlja.

“Otvaranje poglavlja je pitanje procesa koji se zasniva na reformama. Vi kao zemlja kandidat prihvatili ste čitav niz principa i vrlo konkretnih mera koje morate da preduzmeta da biste bili deo Evropske unije te u tom smislu reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima, kao što je vladavina prava, mali napredak je postignut”, navodi Fabrici.

Ističe da su upravo reforme u vladavini prava one koje su urgentne kako bi se zemlje članice ubedile da možete da idete napred.

“To je oblast koju najčešće pominjemo. Na kraju je na zemljama članicama da daju zeleno svetlo, da kažu da li će se neko poglavlje otvoriti ili ne i procene da li je postignut dovoljan napredak”, navodi Fabrici i dodaje da je potrebna jednoglasnost.

On je, govoreći o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, ukazao da to ne treba posmatrati kao cilj sam po sebi, nego ga treba radije dovesti u vezu sa napretkom reformi koje za cilj imaju zadovoljavanje standarda EU. 

“Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd.”, navodi Fabrici.

Na pitanje da li je poglavlje 35 preduslov za otvaranje nekih novih poglavlja, odgovara:

“Ne bih rekao da je poglavlje 35 – dijalog Beograda i Prištine – glavni preduslov za otvaranje novih poglavlja, ali svakako proces pristupanja obuhvata različite oblasti, a jedna od njih je i normalizacija odnosa sa Prištinom, druga je vladavina prava.”

Ocenjuje da se Srbija dobro snalazi tokom pandemije.

“Procesom vakcinacije. Privreda je uspela da se oporavi i ovo je trenutak da se ponovo fokusirate na reforme koje Srbija mora da postigne, posebno u oblasti vladavine prava i mislim da je to zadatak za 2021”, ističe Fabrici.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nova stranka: Hitna smena direktora i odgovornih urednika RTS-a zbog ljotićevskih koračnica

Read Next

EU: Šansa za dogovor Beograda i Prištine, nema vremena za gubljenje