Evropska unija izdvaja 14 milijardi evra za Zapadni Balkan i Tursku

U pitanju je instrument koji podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu reformi i ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Uniji.

“Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku. Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama”, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U Briselu navode da će se IPA 3 u narednom sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, tzv. državi Kosovo, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.

Ističe se da će se njegovo programiranje zasnivati na “tematskim prioritetima”, a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja koje su u pitanju.

“To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U Komisiji kažu da će IPA 3 biti fokusirana na “strateško i dinamično” raspoređivanje pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.

Iz okvira IPA 3 finansiraće se i evropski Ekonomsko-investicioni paket za oporavak Zapadnog Balkana, a biće osigurana i koherentnost i komplementarnost između IPA 3 i novog, skoro 80 milijardi evra vrednog Instrumenta za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI).

Danas postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji se zasniva na predlogu Evropske komisije, sada će biti preveden u zakonski tekst, pre nego što iz EU pokrenu postupak formalnog usvajanja IPA 3.

Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen, navode u Briselu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Nordeus prodat američkoj kompaniji za 378 miliona dolara

Read Next

EVO KAKO DA SMRŠATE BRZO I EFEKTNO: Savetuje Sergej Bubnoski, najpoznatiji ruski doktor!