Evropska unija i SAD jačaju saradnju, najavljuju pojačanu aktivnost na Zapadnom Balkanu

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima Bele kuće i Evropske unije, EU i SAD navode da je cilj samita u Briselu bio da se krene ka obnavljanju transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničkog plana za period posle pandemije.

Založili su se za jačanje saradnje u mnogim pitanjima, od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.

“Nameravamo da dodatno pojačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje Evropske unije, kao i podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija”, navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita.

Dodaje da su postigli sporazum o uspostavljanju dijaloga na visokom nivou EU i SAD o Rusiji, radi bolje koordinacije politike.

SAD i EU da su spremne da odgovore na “obrazac negativnog ponašanja Rusije i štetne aktivnosti koji se ponavljaju”.

Pozivaju Rusiju na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahtevaju da “zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Prekid primirja Izraela i Hamasa – vazdušni udari na ciljeve u Gazi

Read Next

Jak zemljotres u Indoneziji, upozorenje na cunami